Samen met

Duurzame ontwikkelingen bij kaasboerderij De Gelder in Tijnje, nu met vezelhennep

De vezelhennep wordt gemaaid. Foto: Greeninclusive BV

Duurzaam ondernemen wordt steeds populairder, ook bij Kaasboerderij De Gelder in Tijne zie je volop duurzame ontwikkelingen. Zo heeft de kaasboerderij uit Tijnje dit jaar voor het eerst een perceel ingezaaid met vezelhennep.
Lees meer over
Drachtster Courant

Vezelhennep is een snelgroeiende plant die ingezet kan worden voor diverse toepassingen. Door de teelt van vezelhennep wil de kaasboerderij een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2 uitstoot en daarmee hun ecologische voetafdruk verkleinen. Vezelhennep is een breed inzetbare plant die als grondstof wordt gebruikt in diverse toepassingen. Zo wordt het gebruikt in papier, kleding, bouwmaterialen, voedsel, medicijnen, cosmetica, veevoer en bio-energie. Deze natuurlijke grondstof dient dan ook als uitstekende vervanger van synthetische en milieubelastende varianten.

De plant groeit erg snel en heeft een hoge opbrengst per hectare. Bijkomende voordelen zijn dat de plant niet veel voeding en water nodig heeft en dat de plant ongevoelig is voor insecten en onkruid waardoor bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. De plant is zeer geschikt als wisselgewas en de wortels blijven achter op het land wat zorgt voor een verbetering van de bodem.

CO2-opname

Daarnaast neemt vezelhennep ruim drie keer meer CO2 op dan een productiebos. Bovendien kunnen de meeste producten waarin een groot gedeelte van de plant verwerkt is langdurig CO2 opslaan.

De Gelder werkt al langere tijd aan verduurzaming van het bedrijf. Zo is een aantal jaren geleden geïnvesteerd in een vernieuwde kaasmakerij waardoor er op een duurzame wijze kaas kan worden gemaakt. Een voorbeeld hiervan is dat het naspoelwater van de reiniging wordt opgevangen en hergebruikt wordt als voorspoelwater. Hierbij wordt de waterverspilling tot een minimum beperkt. Daarnaast maakt het bedrijf gebruik van duurzame energie met behulp van zonnepanelen.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Drachtster Courant

Nieuws

menu