Samen met

Duurzaam schoolgebouw verbindt Nij Smellinghe en Friese Poort in Drachten: uniek project in Nederland

Het schoolgebouw krijgt een vaste verbinding met Nij Smellinghe Foto: Martijn Heemstra

Naast ziekenhuis Nij Smellinghe wordt op het moment een splinternieuw houten pand gebouwd, waarin vanaf oktober van dit jaar studenten van ROC Friese Poort de deeltijd mbo-opleiding zorg en welzijn en de nieuwe opleiding Sustainable Hospitality Managment (SHM) kunnen volgen. Het duurzame gebouw krijgt een vaste verbinding met Nij Smellinghe, zodat theorie en praktijk gemakkelijk op elkaar afgestemd kunnen worden.
Lees meer over
Drachtster Courant

Volgens Lex Moerke, manager Horeca en Services bij Nij Smellinghe, is het een uniek project in Nederland. ,,Ik ken nog geen ziekenhuis die op deze manier werkt. Nu al, maar helemaal in de toekomst is het steeds belangrijker dat praktijk en theorie bij elkaar aansluiten. Door de opleiding „in huis” aan te bieden creëren wij de wens van de toekomst. Omdat Nij Smellinghe samenwerkt met zorgorganisatie ZuidOostZorg bieden we zorg aan op z’n breedst.”

Door de opleidingen ‘binnen’ de muren van Nij Smellinghe te brengen, hoopt het ziekenhuis gemakkelijker aan personeel te komen in de toekomst. Bovendien biedt het pand aan ROC Friese Poort een moderne schoollocatie, waar theorie en praktijk dicht bij elkaar zijn gebracht. ,,Het is een kruisbestuiving waar beide partijen profijt van hebben”, aldus Moerke.

Op de nieuwe opleiding SHM kunnen studenten meer leren over horeca en gastvrijheid. ,,Gastvrijheid is van groot belang in een ziekenhuis. De student kan op haar of zijn eigen manier de opleiding samenstellen en zich richten op zorg, horeca of keuken bijvoorbeeld. Iedere student kan een eigen pakket samenstellen en na de opleiding kunnen ze eventueel bij Nij Smellinghe komen werken of uitstromen naar andere horecabedrijven.”

Duurzaam

Het nieuwe pand wordt één van de duurzaamste panden van Nederland, aldus Folker Brouwers, directeur Bedrijf & Gebouwen. ,,VMEZ Architecten heeft een in de kern helemaal van hout gemaakt gebouw ontworpen, ook de vloerdelen. Wat in de bouw nog behoorlijk uniek is. Alle bouwmaterialen kunnen eenvoudig worden gedemonteerd en hergebruikt.”

Het gebouw krijgt een vaste verbinding met het bestaande ziekenhuis. Studenten en medewerkers van Nij Smellinghe kunnen gemakkelijk van de schoollocatie naar het ziekenhuis lopen. ,,We realiseren ook een auditorium mede omdat voorlichting een steeds belangrijkere rol krijgt in het zorgproces. Kortom we bouwen aan een duurzame toekomst voor Nij Smellinghe, maar zeker ook voor ROC Friese Poort”, aldus Brouwers.

In eerste instantie werd gehoopt dat de studenten in september konden beginnen met de mbo-opleidingen in het nieuwe gebouw. Door de moeilijke levering van bouwmaterialen op het moment loopt de bouw uit naar oktober 2022, waarna de studenten met hun opleiding in het unieke gebouw kunnen beginnen.


Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Drachtster Courant

Nieuws

menu