Samen met

De Sluisfabriek: wat gebeurt er allemaal in de industriële huiskamer van Drachten?

Trea Westra in ‘de industriële huiskamer van Drachten’ Eigen foto

De Sluisfabriek - de voormalige machinefabriek op de Tussendiepen in Drachten – wordt al meer dan twee jaar gerund door Trea Westra. Ze heeft als kwartiermaker of regisseur, zoals ze zichzelf wel noemt, het prachtige oude pand weer een nieuwe invulling weten te geven. ,,Ik ben goed in het verbinden en plannen maken, maar heb een eigen stijl.”
Lees meer over
Drachtster Courant

Het is wel pionieren, geeft de geboren en getogen Drachtster toe. Ondertussen loopt ze door de gezellige ingerichte kamers, die ze zelf grotendeels heeft gevuld met tweedehands meubilair. ,,Sommige meubels komen uit het Karmelklooster of andere panden in Drachten. De uitstraling is prachtig. Zo behoudt je een stukje historie en je bent circulair bezig. Op 24 en 25 september zijn ‘s middags de Open Sluisdagen en kunnen mensen hier zelf een kijkje komen nemen.”

Laagdrempelig

De Sluisfabriek heeft een eigen karakter gekregen onder de handen van Trea. ,,Het waren allemaal lege kamers met een grote industriële hal toen ik hier begon in januari 2020. Ondertussen zijn bijna alle kamers gevuld met hele diverse groepen. Het is heel laagdrempelig en organisch. Iedereen die hier zit is gelijk en vaak helpen de huurders elkaar door machines en kennis te delen of op andere manieren samen te werken. Kunstenaars, startups, ambachtslieden en kleine bedrijfjes hebben hier hun atelier, werkplaats of fotostudio. En we verhuren ruimtes aan bedrijven, (onderwijs)instellingen en voor bijeenkomsten, maar ook theaterproducties.”

De gigantische hal, die door Trea ‘de industriële huiskamer van Drachten’ wordt genoemd, heeft zelfs een gezellige uitstraling gekregen. In de oude fabriekshal met enorme proporties staan een aantal stoelen en banken en op een tussenmuur hangen foto’s. Het industriële erfgoed is goed bewaard, maar ondertussen wordt een deel van de hal ook gebruikt als werkruimte door verschillende bedrijfjes en staan er kant en klare kantoorunits die gehuurd kunnen worden. ,,Door het open karakter - er zijn weinig hoge muren in de hal – inspireren bedrijven elkaar hier ook.”

,,Het is vooral uitproberen en ervaren en dan kijken waar de hal zich het beste voor leent”, legt de creatieve kwartiermaker uit. ,,In de hal vinden wel concerten plaats of seminars, maar het moet niet te gigantisch en te vol worden. Als ik niet het huiskamergevoel heb dan doe ik het niet”, legt ze uit. ,,Ik visualiseer heel snel en kijk wat wel en niet kan.”

Vrijwilligers

Een groep van ruim twintig vrijwilligers helpt haar bij grote evenementen. ,,Alleen kan ik alles natuurlijk niet doen. De vrijwilligers vinden het leuk om zo nu en dan achter de bar te staan, auto’s op het parkeerterrein te dirigeren of om op klusdagen te helpen. Ze doen van alles en hebben een brede interesse in cultuur, geschiedenis of houden gewoon van de fantastisch sfeer en uitstraling van de Sluisfabriek.”

De gemeente Smallingerland heeft de Sluisfabriek zien ‘groeien’ en gaan steeds meer meedenken over de toekomst van de Sluisfabriek. ,,Tot nu toe heb ik alles zonder subsidies gedaan, maar de komende tijd ga ik me daar meer in verdiepen. Ook maak ik me zorgen over de hogere energiekosten, dat wordt een uitdaging en gaan we samen met de eigenaren bekijken. Zij houden zich bezig met de hardware – de buitenkant – en ik met de software – de binnenkant – van het gebouw. We hebben heel wat opgebouwd de laatste twee jaren en dat moeten we behouden met elkaar.”


Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Drachtster Courant

Nieuws

menu