Samen met

Burgum start met doarpskwis: 'De bedoeling is: verbinden'

De organisatoren, v.l.n.r. Anno Westra, Didi Boskma, Marjan Timmer, Roelien Dijkstra, Siebe Siebenga, Richard Pruis, Simon Bosma, Gerard Hendriksen en Yannick de Vries. Eigen foto.

Burgum krijgt de ‘Burgumer Doarpskwis’. Woensdag 28 december vindt de eerste editie plaats. Ploegen in alle soorten en maten kunnen zich met elkaar meten, met als centrale thema: verbinden.
Lees meer over
Drachtster Courant

„Welke ploeg weet het meeste over Burgum? Welke originele naam krijgt jouw ploeg en word jij daar de captain van?” De strijd om de wisselbokaal van de Burgumer Doarpskwis mag wat initiatiefnemer Gerard Hendriksen betreft beginnen.

Er zijn nog niet zoveel plaatsen in Fryslân waar een dorpsquiz wordt gehouden. Hendriksen wilde een gezelschapsspel dat zorgt voor verbinding en de kennis over Burgum vergroot. Een spel voor grote groepen mensen. Waar gezelligheid voorop staat, maar waar je ook nog wat van kunt leren. Hij verzamelde wat mensen om zich heen en de organisatie kon beginnen.

Superleuk

„Het vergt best wat voorbereiding, de 100 vragen en opdrachten moesten op tijd klaar zijn. Dat is gebeurd, maar er moest ook een website komen. Nu zijn we bezig met posters en flyers. Mensen kunnen nu inschrijven. We hebben al reacties, van superleuk, goed idee tot we gaan meedoen”, aldus bestuurslid Didi Boskma.

„Je moet wel een ploeg bij elkaar hebben om mee te doen. Of individueel ook kan, gaan we nog bekijken. Hou daarvoor de site en social media in de gaten. vragen. Bedoeling van de quiz is in ieder geval ‘verbinden’. Het beste is om met een gevarieerd gezelschap mee te doen. De een vindt dit leuk, de ander weet dat. Een gevarieerde groep, ook qua leeftijd. Zo kun je ook nog van elkaar leren”, aldus een enthousiaste Didi.

Een andere manier

„Het gebeuren (‘barren’) is gericht op verenigingen, buurten, clubs en dergelijke. „Om eens op een andere manier met elkaar bezig te zijn. De groepsgrootte mogen de mensen zelf bepalen. Vijf zou ik wat weinig vinden, tien, twintig... Hoe meer meedoen, hoe meer je weet. De captain communiceert met de organisatie. Dan halen ze 28 december het boek met vragen op en kunnen ze los. Het boek moeten ze op een bepaald moment weer inleveren.”

Op 7 januari is er de feestavond met prijsuitreiking. „Dat moeten we nog in elkaar draaien. Of het een eenmalig gebeuren is? Nee, daar ga ik niet van uit. Hendriksen heeft idee hier en daar geventileerd. Het zou al in 2020. Gaan er van uit dat het dit jaar lukt, en dat het een jaarlijks, of tweejaarlijks evenement wordt. Maar dat is bijvoorbeeld ook afhankelijk van het aantal ploegen.

De organisatie is onderdeel van Stifting Burgumer Barren. Voor aanmelden en meer info zie ww.burgumerdoarpskwis.nl.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Drachtster Courant

Nieuws

menu