Ziekenhuis Nij Smellinghe zet VR-brillen in bij kinderen op de Spoedeisende Hulp om ze af te leiden bij spannende behandelingen

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten zet sinds deze maand VR-brillen in bij kinderen op de Spoedeisende Hulp (SEH). FOTO ANNEMARIE FOTOGRAFIE

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten zet sinds deze maand VR-brillen in bij kinderen op de Spoedeisende Hulp (SEH). De brillen leiden de kinderen af bij ‘spannende behandelingen’, zoals bloedprikken, wondverzorging, de behandeling van botbreuken of een echo.

Volgens het ziekenhuis kan de inzet van Virtual Reality voor een vermindering van de pijnbeleving bij de jonge patiënten zorgen.

Medewerkers van het ziekenhuis, ouders/verzorgers en broertjes en zusjes kunnen op een tablet meekijken en zien wat de gebruiker van de bril ziet. Eventueel kunnen ze de controle overnemen. De VR-brillen worden ingezet bij kinderen vanaf vijf jaar. Ze kunnen zo in een virtuele wereld naar keuze stappen, bijvoorbeeld tussen de olifanten op safari of op een ‘playground’ met andere kinderen. „Zodra de patiënten de bril opzetten stappen ze letterlijk in een nieuwe wereld. Het geeft ontspanning, afleiding en pijnreductie tijdens een spannende behandeling op de SEH”, vertelt SEH-verpleegkundige Margreet Westra.

Er wordt ondertussen onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van de inzet van de brillen. Het is een aanvulling op de bestaande reeks middelen om patiënten te ondersteunen, zoals televisie of muziek. In dit onderzoek wordt gekeken of ook andere patiëntgroepen en behandelingen baat kunnen hebben bij een VR-bril. Het is een wens van de SEH om de brillen in de toekomst ook in te zetten bij jongvolwassenen en volwassenen. Het onderzoek met de VR-bril loopt tot 1 oktober 2021.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Zorg