Winkeldief uit Drachten steelt op bestelling: 'Ik ben hier niet zo goed in'

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Op twee achtereenvolgende dagen had een 39-jarige man uit Drachten diefstallen gepleegd bij de plaatselijke Albert Heijn. Beide keren werd hij gesnapt. „Hier ben ik niet zo goed in”, had hij tegen zijn advocaat gezegd.
Lees meer over
Smallingerland

„Het kwartje is nu wel bij hem gevallen”, meldde advocaat Anton de Haan dinsdag op de zitting van rechter Klaas Bunk. De Drachtster heeft een dik strafblad, maar hij zou nu eindelijk inzien dat het zo niet verder kan. Op 16 en 17 december liep hij tegen de lamp toen hij achtereenvolgens vlees en kaas en vijf verpakkingen wasmiddel wilde stelen.

De man had toegegeven dat hij beide keren ‘op bestelling’ had gestolen. De naam van zijn opdrachtgever wilde hij niet noemen. Hij wou nog wel prijsgeven dat hij de helft van de waarde van de gestolen goederen zou krijgen. Behalve dat hij een flink strafblad heeft, liep hij ook nog eens in een proeftijd. Er hingen hem drie weken voorwaardelijke celstraf boven het hoofd.

Drugsgebruik zou volgens de reclassering een belangrijke rol spelen in het leven van de verdachte. In het verleden weigerde hij telkens mee te werken aan behandelingen. Dan maar afstraffen, oordeelde officier van justitie Margreeth Meijer. „Ik zie er geen heil in de reclassering te belasten met toezicht”, aldus de officier.

Meijer eiste vier weken cel plus omzetting van de drie weken voorwaardelijk in een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechter deed het iets anders, om de man de toch nog de kans te geven te laten zien dat hij zijn leven wilde beteren. Bunk legde acht weken cel op waarvan de helft voorwaardelijk. De drie weken die bij de proeftijd hoorden moet de man ook uitzitten. Mocht hij opnieuw de fout in gaan, dan komen de vier weken voorwaardelijk om de hoek kijken.

Nieuws

menu