Wietknipper snapt er niks van: wietteelt is verboden, maar het mag wel in coffeeshops verkocht worden

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De 54-jarige oorspronkelijk in Albanië geboren verdachte snapte er niks van, dat er in Nederland geen wiet geteeld mag worden maar dat het wel in coffeeshops verkocht mag worden. „Dat heeft de wetgever zo bepaald”, legde politierechter Bert Dölle uit.
Lees meer over
Smallingerland

De man was op 5 november vorig jaar in een woning aan het Voorhuis in Drachten toen de politie een inval deed na tips van omwonenden. In drie verschillende ruimtes stonden 473 oogstrijpe hennepplanten. De verdachte was hennep aan het knippen, samen met een 41-jarige medeverdachte die vrijdag niet op de zitting verscheen.

De man was via een vriendin uit Leeuwarden in contact gekomen met iemand die hem vroeg om een paar uurtjes hennep te knippen. Voor 2, 3 uurtjes werk zou hij 100 euro vangen. Dat kwam goed van pas: door de coronapandemie kan hij zijn werk als chauffeur niet doen. De man woont in Hamburg.

De woning stond op naam van een vrouw uit Leeuwarden. De verdachte had gezegd dat hij bij een vriendin in Leeuwarden was toen hem werd gevraagd om wiet te knippen. Officier van justitie Tjerk Buma was benieuwd of de vriendin en de vrouw die de woning op naam had een en dezelfde persoon waren. Dat was volgens de verdachte niet zo.

Buma had sterk de indruk dat er meer achter zat en dat de kwekerij in georganiseerd verband was opgezet. De officier eiste voor beide wietknippers twee maanden cel. De politierechter maakte er een maand cel van plus een maand voorwaardelijk.