Wethouder Robert Bakker (Smallingerland) neemt per direct ontslag

Het college van Smallingerland in 2018, van links naar rechts. Robert Bakker (ELP), Roel Haverkort (PvdA), Piet de Ruiter (Groenlinks), Eric ter Keurs (VVD) en Marjan Sijperda. FOTO JILMER POSTMA Foto: Jilmer Postma

Wethouder Robert Bakker van Smallingerland heeft maandagochtend zijn ontslag aangeboden. Hij stapt per direct op.

Een belangrijke aanleiding is het wantrouwen dat Bakker voelt vanuit de fractie van zijn eigen partij ELP, zo schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad en burgemeester Jan Rijpstra.

Wantrouwen door ELP

Bakker is met zijn besluit niet over één nacht ijs gegaan, legt hij in de brief uit. ,,Gedurende het tweede jaar van mijn wethouderschap heb ik meerdere keren voor de keuze gestaan om te stoppen (...)''. Vrijwel al die momenten, aldus Bakker, hadden te maken met de opstelling van de ELP en in het bijzonder die van fractievoorzitter Yntze de Vries.

Naar nu blijkt heeft Bakker zijn lidmaatschap van de partij in maart al opgezegd, toen de gemeenteraad zich uitsprak voor een zakencollege in Smallingerland. Bakker neemt het de ELP zeer kwalijk dat die toen aangaf geen van de huidige wethouders in het nieuwe college terug te willen zien. Sindsdien was Bakker onafhankelijk wethouder, zo zegt hij.

Omdat Bakker voelt dat ,,het wantrouwen vanuit de raad en de bejegening van het college, niet in het minst door de ELP, meer en meer aan het toenemen is”, gooit hij nu de handdoek in de ring.

Vierde wethouder

Bakker is de vierde wethouder die binnen het bestaande college opstapt. Eerder gebeurde dat door Roel Haverkort (PvdA, 2018), Eric ter Keurs (VVD, 2019) en Cor Trompetter (PvdA, 2020). Dat laatste besluit leidde tot een breuk in de coalitie.

Lees ook onze reconstructie over waarom PvdA en ELP elkaar nooit vertrouwden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland