Catan-spelers wereldwijd melden zich aan voor de toernooien van Henk van der Wijk uit Houtigehage

Catan-spelers wereldwijd melden zich aan voor de onlinetoernooien van Henk van der Wijk uit Houtigehage. Hij verdient er een boterham mee, maar ziet ook hoe een potje ‘kolonisten’ spelers helpt tegen eenzaamheid in coronatijd.

Sinds de corona-uitbraak ziet Henk van der Wijk een toestroom van deelnemers voor zijn online Catan-toernooien.

Sinds de corona-uitbraak ziet Henk van der Wijk een toestroom van deelnemers voor zijn online Catan-toernooien. FOTO JILMER POSTMA

Het kan niet anders of op ieder moment moet er wel iemand een spelletje doen binnen zíjn community. Het online toernooiplatform King of Catan van de 23-jarige Van der Wijk telt ruim 1700 deelnemers en groeit nog elke dag. Turend op zijn scherm: ,,de measten binne Amerikanen en Kanadezen.” Maar ook: Australiërs, Oostenrijkers, Noren, Duitsers, Zuid-Afrikanen.

Aan de keukentafel

Alle lijntjes lopen via hem, maar verwacht in Houtigehage geen hoofdkwartier volgehangen met monitoren. Henk organiseert zijn toernooien van achter zijn laptop, aan de keukentafel in het ouderlijk huis. Zijn belangrijkste dagtaak: ,,Nije leden ynskriuwe, it rinnende toernoai beheare. En soarge dat de minsken netsjes mei elkoar omgeane.”

Want Catan - ‘De kolonisten van’ is inmiddels uit de naam geschrapt - is bij uitstek een sociaal spel, zegt Henk. Wie wil winnen, moet de meeste punten scoren door het bouwen van steden en beschavingen, maar zal daarin niet in zijn eentje slagen. Er moet worden onderhandeld, of worden samengespannen tegen die ene speler die te machtig wordt. ,,Wa net gearwurkje kin, ferliest.”

Talent

Net als de meeste mensen leerde hij Catan kennen als bordspel. Binnen het gezin Van der Wijk bleek al snel dat Henk de meeste aanleg had. ,,Fan de lêste fjirtjin potsjes ha ik er trettjin wûn. Myn âlders wolle al net mear tsjin my spylje.”

Met die staat van dienst wilde hij rond 2018 weleens zien of hij zich kon handhaven tegen andere Catan-toppers. Dat kon hij. Bij een toernooi op Catan Universe, de officiële online versie van het spel met 70.000 spelers, eindigde hij als twintigste op de ranglijst.

Echte gesprekken

Communicatie tussen spelers verliep via de chat. ,,Dat koe wol wat persoanliker, fûn ik.” Omdat hij al ervaring had met het opzetten van een ander gametoernooi, koos hij nu voor zijn eigen competitie onder de naam King of Catan. Voor het werven van deelnemers richtte hij een website op, er kwam een eigen YouTube-kanaal en hij plaatste berichten op de populaire Catan-Facebookpagina’s. De troef: bij hem kan je tijdens het spel via audio ‘echte’ gesprekken voeren, en beginnende spelers mogen het ook opnemen tegen kampioenen.

Eerst kwamen er elke maand zo’n vijftig spelers bij. Sinds maart 2020, toen de coronapandemie uitbrak, is dat aantal verdubbeld. ,,De spilers sizze it net mei safolle wurden, mar ik wit dat it troch de lockdown komt. Minsken sitte thús.”

‘Catan-coach’

Meedoen is gratis, maar toch weet Henk een inkomen van ,,hast it minimumlean” uit het spel te halen. Grotendeels gebeurt dat via de advertenties bij zijn YouTube-filmpjes met tips en trucs. Spelers die hem willen ondersteunen, doneren giften, via sites als Patreon. Henk is zelfs te boeken als ‘Catan-coach’: in een privé-Zoom-gesprek deelt hij tegen een vergoeding zijn eigen strategieën.

Onder de naam King of Catan heeft hij zijn eenmanszaakje bij de Kamer van Koophandel geregistreerd. Henk studeerde af in facility management , maar wil voorlopig toch verder met het uitbouwen van zijn Catan-imperium. Iets waar hij bovendien persoonlijk ook veel aan heeft gehad, in een coronaperiode waarin weinig kon.

Het korfbal, zijn andere belangrijke sociale tijdverdrijf, viel geheel weg. ,,Ik fyn it fijn om via Catan sosjaal kontakt te hawwen mei minsken oer yts wat ik gewoan it leukste fyn om te dwaan.” De andere spelers ervaren dat ook zo, merkt in hij de reacties. ,,Catan hat my troch corona hinne sleept.”

Henk’s website is hier te vinden .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Interview
Instagram