Vertrekkende wethouders Smallingerland: 'Jammer, maar te begrijpen'

De drie huidige wethouders van Smallingerland, begin dit jaar in een vergadering. Vlnr Piet de Ruiter (FNP/Groenlinks), Marjan Sijperda (ELP) en Sipke Hoekstra (VVD). Foto Jilmer Postma

De drie huidige wethouders van Smallingerland hadden allemaal gesolliciteerd voor een plek in het nieuwe zakencollege, maar werden het niet.

,,Natuurlijk is het jammer en verdrietig, maar ik begrijp het wel”, reageert wethouder Marjan Sijperda (ELP). ,,Het lijkt me goed om hier een nieuw college neer te zetten, gelet op de cultuur die hier heerst. Ik hoop dat het helpt.”

Haar collega Piet de Ruiter (FNP/Groenlinks) had ook graag door willen gaan. ,,De samenwerking het college begon net effectiever te worden. Maar ik kan tevreden zijn met deze uitkomst.” Sipke Hoekstra (VVD) wil niet op zijn gedwongen vertrek reageren. Hoekstra zat net zeven maanden in het college. Met zowel financiën als het sociaal domein had hij de zwaarste portefeuille.

‘Lazen het in het persbericht’

Sijperda en De Ruiter wisten al een tijdje dat zij niet gekozen waren voor het nieuwe zakencollege, maar de namen van de nieuwe wethouders hoorden zij pas maandagavond, net als de rest van de raad. De Ruiter: ,,Wij lazen het in het persbericht.” Het drietal was zelf niet bij de besloten raadsvergadering aanwezig.

Lees ook | ‘Zwaar’ zakenbestuur lost volledige college af

Beiden betreuren dat ze het ‘karwei niet kunnen afmaken’. Sijperda: ,,Je stapt erin voor vier jaar. Ik had graag de dienstverlening door de gemeente nog verder willen brengen.” Voor ze in 2018 wethouder werd was Sijperda griffier in de Groningse gemeente Marum. Na de vakantie wil ze kijken of er ,,misschien iets voor haar is” in de nu gefuseerde gemeente Westerkwartier.

De Ruiter (66) had graag nog meer werk gemaakt van preventie in de zorg, maar gaat nu met pensioen. ,,Ik heb gisteravond mijn AOW aangevraagd.” Voor een terugkeer als raadslid acht hij zich te oud. ,,Bovendien raad ik dat elke oud-wethouder af.” Het huidige college zal donderdag het ontslag indienen, nadat de nieuwe bestuurders door stemming zijn aangenomen.

Financiën voor Van Beek, Westerink sociaal domein

Beoogd wethouder Felix van Beek krijgt financiën en onderwijs in portefeuille, melden bronnen. Bert Westerink zou het sociaal domein onder zijn hoede krijgen, Maria le Roy verkeer en milieu en Robin Hartogh Heys economische zaken en cultuur. De portefeuilleverdeling wordt volgende week definitief bepaald.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Gemeenteraad