Vermilion mag doorgaan met gaswinplan Drachten

De Raad van State in Den Haag. FOTO ARCHIEF

Vermilion mag doorgaan met plannen om de gaswinning bij Drachten op te voeren. De Raad van State stelt tegenstanders in het ongelijk.
Lees meer over
Smallingerland

Het gaat om de gasvelden Opeinde-Zuid en Middelburen, die zich uitstrekken van Nijega tot het zuidelijke deel van Drachten. Hier wordt al gas gewonnen sinds 1979.

Voor het opvoeren van de productie wilde Vermilion op 550 meter diepte een nieuwe zijtak maken aan een van de oude boorputten bij Nijega. Onder meer de Stichting Tsjingas kwam daartegen in verzet. Er zou kans zijn op lekkage bij de oude put, waardoor chemicaliën in de bodem zouden kunnen komen. De stichting vroeg de voorzieningenrechter van de Raad van State het boorwerk vooreerst te verbieden, in afwachting van een bodemprocedure.

Dat verzoek is nu afgewezen. Volgens de Raad van State is er geen reden om aan te nemen dat de werkzaamheden leiden tot ‘onaanvaardbare nadelige milieugevolgen of veiligheidsrisico’s’.

Uit beide velden is in totaal al meer dan 1,5 miljard kubieke meter aardgas gewonnen. Met de verlenging mag er tot en met 2036 nog 0,4 miljard kuub extra uit worden gehaald. De extra bodemdaling is op het diepste punt drie centimeter, bovenop de negen centimeter die al heeft plaatsgevonden.

Vermilion zei tijdens de rechtszaak al dat ze op korte termijn wilde beginnen met het boorwerk.

Nieuws

Meest gelezen

menu