Verbouwd Karmelklooster Drachten wordt volledig rijksmonument

Voorlopig ontwerp van de nieuwe westgevel met woonzorg-studio's. Impressie Achterbosch Architecten

Het Karmelklooster in Drachten, dat een nieuwe bestemming krijgt als zorginstelling, krijgt in zijn geheel de status van rijksmonument.
Lees meer over
Smallingerland

Het voormalige klooster is in fases gebouwd. De voorgevel uit 1936 had al een rijksmonumentale status, maar de andere vleugels stammen uit een latere periode en waren daarvoor te jong. Volgens huidig eigenaar Ietsje Hofstra wil de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat nu het hele gebouw monument wordt.

Dat valt samen met de verkoop van het kloostergebouw- en tuin en de omvorming tot een woonzorg-complex voor dementerenden. Een monumentenstatus staat niet in de weg dat het aanzicht van het klooster flink zal veranderen, bleek donderdag bij de behandeling van het ontwerp door de adviescommissie Hûs en Hiem.

Nieuwe vleugel

Aan de achterkant van het gebouw, aan de westgevel, is een nieuwe vleugel ontworpen waar een groot deel van de 32 nieuwe ‘woonzorg-studio’s’ worden ondergebracht. Op het binnenplein voegt architect Hans Achterbosch een kleiner woonblok toe en een glazen omloop op de eerste verdieping. Al bestaat de kans dat dit laatste onderdeel uit het ontwerp alsnog sneuvelt als het binnenklimaat achter het glas te warm wordt, zegt Achterbosch.

Voor de 32 wooneenheden die de nieuwe eigenaar - een nog niet bekende zorgonderneming - wil bouwen, is het voormalige klooster met binnentuin ,,uiterst geschikt voor mensen die grotendeels prikkelarm door de laatste fase van hun leven moeten”, aldus de architect. De gemeente Smallingerland is ook blij met de nieuwe bestemming.

Koperkleurige aluminium wand

Ook Hûs en Hiem is ‘in principe’ positief over het voorlopige ontwerp. De uitbreiding aan de westzijde krijgt een koperkleurige aluminium wand, waardoor het contrast met het oude klooster duidelijk is. De commissie waardeert dat, maar ziet liever wel dat de aanbouw iets ‘ondergeschikter’ is aan het bestaande klooster.

Twijfels bestaan er over de toevoeging van woonstudio’s op de binnenplaats, waarvan de gevel volgens Hûs en Hiem wat ‘fijnzinniger kan’ dan die aan de buitenkant. De bouw op de binnenplaats is volgens Achterbosch wel noodzakelijk om voldoende ruimte te realiseren.

Nieuws

menu