Uit nood geboren, maar een groot succes: ontsmettingspalen uit Drachten

Directeur GealeTadema van Metalis verkocht al 700 desinfectiepalen.

Eigenlijk begon het met een ‘mislukking’ en werd het daarom een groot succes. Ofwel: het avontuur van Metalis uit Drachten met de ontsmettingspaaltjes.
Lees meer over
Smallingerland

Geale Tadema van Metalis lacht als hij terug denkt aan hoe zijn avontuur met de ‘ontsmettingspaaltjes’ een maand geleden begon. ,,Het was op een vrijdagmiddag, toen er een vertegenwoordiger langskwam. We raakten wat aan de praat en hij gaf aan op zoek te zijn naar desinfecteringsmiddel, 8000 liter. Ik dacht daar nog aan te kunnen komen. Uiteindelijk lukte dat niet, maar daardoor begon ik wel na te denken en kwam ik op het idee om ontsmettingspalen te gaan maken.” 

Zo gezegd, zo gedaan. Binnen een paar dagen had Tadema meerdere ontwerpen, een website in de lucht en kon het personeel aan de slag. ,,In vier weken tijd hebben we 700 palen gemaakt, in verschillende uitvoeringen. En er komen nog steeds orders binnen, dus het loopt mooi door.”

De palen – variërend van een basic-model tot luxere varianten – worden niet alleen in de regio verkocht, maar in het hele land. ,,En de reacties zijn positief, nu komen er vooral bestellingen van horecabedrijven.” 

Voor Tadema en zijn dertig werknemers was het de afgelopen weken flink aanpoten. ,,Er vielen natuurlijk veel orders weg maar dit nieuwe product te gaan produceren had natuurlijk wel wat voeten in de aarde. Iedereen heeft keihard meegewerkt en waar nodig overuren gemaakt. We hebben het echt met zijn allen gedaan.”

Toch is Metalis niet een bedrijf dat nu profiteert van de crisis. ,,Nee, we hebben gelukkig een nieuw product dat aanslaat kunnen bedenken en maken. Maar er is ook heel veel weggevallen aan orders. Klanten zijn vier weken dichtgegaan. Aan bijvoorbeeld stoelen voor pedicures – die wij ook maken – heeft niemand op het moment behoefte. Dankzij de palen is de maand mei positief. Hoe het verder gaat? Dat blijft ook voor ons spannend.”