Drie mannen aangehouden voor opruiing in Drachten

Een beveiligingsbedrijf voor het gemeentehuis in Drachten. FOTO ANTON KAPPERS

De politie heeft woensdagavond twee mannen aangehouden die via social media opriepen om in Drachten te gaan rellen. Een van hen is minderjarig, de andere man is 19 jaar. Later op de avond hielden agenten een 19-jarige man uit de gemeente Opsterland aan. Hij riep ook op tot rellen in Drachten. Ze zitten vast en worden verhoord.
Lees meer over
Smallingerland

De politie sluit meerdere aanhoudingen voor opruiing niet uit. In Drachten waren de politie en de mobiele eenheid (ME) in groten getale aanwezig omdat op social media berichten rond gingen om in en rond de binnenstad onrust en rellen te veroorzaken.

De tekst gaat verder onder de foto.

Noodverordening

Burgemeester Rijpstra van de gemeente Smallingerland had eerder vandaag een noodverordening ingesteld voor Drachten. Deze geldt vanaf woensdag 16.00 uur tot dinsdag 2 februari om 06.00 uur. Hiermee treedt een gebiedsverbod in werking voor mensen die willen demonstreren. Zo heeft de politie meer bevoegdheden om in te grijpen bij dreigende ongeregeldheden.

Naast de noodverordening werd Drachten aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’. Deze aanduiding geldt van woensdag om 16.00 uur tot en met donderdag 04.00 uur. Voor het centrum van Drachten gold deze aanwijzing al, nu is dus ook de rest van Drachten een veiligheidsrisicogebied.

Om het gemeentehuis te beveiligen tijdens de noodverordening is een beveiligingsbedrijf ingezet. Ook ziekenhuis Nij Smellinghe zette extra beveiligers in omdat ze van de politie hadden gehoord dat er mogelijk een groep demonstranten naar de Dokterswacht of de Spoedeisende Hulp wilde gaan.

Op het ziekenhuisterrein was vanavond politie aanwezig en om de in- en uitgangen te bewaken werden extra beveiligers ingezet. ‘Alle maatregelen zijn of worden genomen om de veiligheid te waarborgen’, schreef het ziekenhuis in een mail.

Op de Ureterpvallaat in Drachten werden aan het begin van de avond alle auto’s staande gehouden. De politie checkte met zaklampen wie erin zat.

Nieuws

menu