Torenhoge beweegkunst knipoogt naar Drachten

Pal naast de snelweg A7 schiep Frank Havermans bewegende kunst van 8 meter hoog: de tweede ‘stadsmarkering’ van Drachten.

Frank Havermans bij de plaatsing van zijn kunstwerk. Het middendeel beweegt heel langzaam op en neer.

Frank Havermans bij de plaatsing van zijn kunstwerk. Het middendeel beweegt heel langzaam op en neer. FOTO JILMER POSTMA

De kunstenaar valt er zelf bij weg, en dan is KAPKAR A7-29 X FT nog niet eens zijn grootste werk. ,,Maar het is toch elke keer weer spannend of het allemaal goed uitpakt.”

Vier windstreken

Na vier jaar voorbereiding is het kunstwerk van Frank Havermans nu dan echt geplaatst aan de A7, vlak voor afslag Drachten-Centrum. Het tweede hoofdstuk in het langlopende project van Smallingerland om in alle vier windstreken van Drachten een stadsmarkering neer te zetten. De eerste was de ‘raket’ aan de Ureterpvallaat, onthuld in 2018.

Havermans maakte al meer KAPKAR-kunstwerken, die hij ,,architectonische installaties” noemt. De code verwijst naar snelweg A7, afslag 29, op de kruising (X) bij de fietstunnel (FT). ,,Maar in de volksmond krijgt zo’n ding toch wel zijn eigen naam.” Havermans zou het ook wel prikkelend vinden als het vanwege zijn technische aard niet als kunst wordt gezien. ,,Misschien denken mensen wel dat het meetapparatuur is van Rijkswaterstaat.”

Platbodems

Inspiratie vond hij in de historische bouw van platbodems en skûtsjes in Drachten. Het werk doet denken aan een kraan die een scheepsromp takelt . Het middendeel is elektrisch aangedreven en verplaatst zich naar boven en beneden, maar zo langzaam dat de snelle automobilist het niet zal zien. ,,Dat is bewust. Ik hou van meer van de suggestie van beweging, van traagheid. Alles gaat al zo snel tegenwoordig.”

Als opdrachtgever wilde de gemeente dat Havermans in zee zou gaan met een lokaal bedrijf voor het maakwerk. Hij kwam toepasselijk uit bij SMST, de Drachtster fabrikant van maritieme kranen. De fietstunnel die als fundering dient, is nu onderdeel geworden van het kunstwerk, stelt hij tevreden vast. ,,Zo komen er nu twee tempo’s bij elkaar: het snelle van de auto’s en het langzame van de lopers en fietsers.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland