'Topkandidaat' maar geen kwakzalversprijs voor Nij Smellinghe

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Uit zeven genomineerden is het KWF zaterdag aangewezen als winnaar van de Meester Kackadorisprijs. De antiprijs ging nipt aan de neus van ziekenhuis Nij Smellinghe voorbij.
Lees meer over
Smallingerland

Ziekenhuis Nij Smellinghe was een ,,topkandidaat’’ in de strijd om de Meester Kackadorisprijs, maar het KWF maakt het net iets bonter. Dat schrijft de jury van deze antiprijs, die de Vereniging tegen de Kwakzalverij zaterdag uitreikte. KWF Kankerbestrijding werd de afgetekende winnaar. Het Drachtster ziekenhuis eindigde als tweede van de zeven genomineerden.

Nij Smellinghe was in beeld omdat een verpleegkundige op de kraamafdeling in Haren een eigen praktijk heeft als klassiek homeopaat en daar volgens de Vereniging tegen Kwakzalverij kwalijke middelen aanprijst. Zij gaf op haar website aan dat een reukmiddel zou helpen tegen Covid-19.

,,Deze bizarre onzin is na een melding van ons verwijderd, maar iemand die zo iets gelooft, is naar onze mening een risico voor de zwangeren, kraamvrouwen en de baby’s die in Nij Smellinghe verblijven’’, aldus de jury. Wat de jury vooral stoort, is de onverschilligheid van de Drachtster ziekenhuisbestuurders over deze misstand.

Het KWF kreeg de prijs omdat deze organisatie zich te tolerant opstelt inzake alternatieve geneeswijzen. Het fonds stelt dat het geen onbewezen behandelingen financiert of stimuleert, maar doet dat op de website kanker.nl wel.

Nieuws

menu