Toeren met de oldtimer

Jan Minnema in zijn MG Yke Bremer

Jan Minnema (71) uit Drachten houdt van het rijden in zijn knalrode oldtimer van het merk MG. Samen met zijn vrouw maakt hij vaak ritjes en samen zetten ze ook wel toertochten voor de MG Car Club regio Noord uit. “Ik wilde altijd al wel een oldtimer hebben. Het merk was eigenlijk niet belangrijk voor mij. De MG vond ik wel een leuk autootje, maar ik ben niet zo van een bepaald merk”, aldus de oldtimer liefhebber.

Op tafel ligt een fotoalbum van zijn oldtimer. Op de foto’s is te zien dat de auto eens in allemaal stukjes lag, maar weer volledig is opgebouwd. “Ik heb het fotoalbum gekregen van de vorige eigenaar. Het fotoboek hoort bij de auto en als ik ‘m verkoop krijgt de nieuwe eigenaar het fotoalbum er ook weer bij”, zo legt Jan uit. De auto komt uit Suriname zo weet hij. “De man heeft de auto in kisten naar Nederland vervoerd en ‘m hier verkocht. Hij is vervolgens weer helemaal opgebouwd zoals je op de foto’s kunt zien. Ik heb ‘m kant en klaar gekocht, maar heb er ondertussen ook al wel aan gesleuteld.”

Hobbyclub

Jan is ook lid van de Drachtster Hobby Club. “Ik ben beheerder bij de hobbyclub en als lid kun je daar sleutelen aan je auto, maar ook andere onderhouds- of kluswerkzaamheden doen. “Ik neem de oldtimer geregeld even mee. Je kunt er ook zagen, timmeren en ga zo maar door. Als beheerder hou ik zo nu en dan toezicht. Maar het is een hele leuke club met zo’n 300 leden en 20 beheerders”, aldus de geboren en getogen Heerenvener te vertellen, die sinds tien jaar in Drachten woont. “Ik woon naar alle tevredenheid in Drachten, maar ik ben en blijf een Heerenvener”, voegt hij lachend toe.

De eerste oldtimer die hij kocht was een groene MGA TD uit 1953, vertelt Jan. “Daar heb ik de motor wel vier keer uitgehaald voordat ie olievrij was. Oldtimers zijn een leuke hobby, maar ze kosten wel geld.” De groene MG werd uiteindelijk ingeruild voor de rode MGA MK ll uit 1961. “De groene oldtimer was niet geschikt voor lange afstanden en ritten op de snelweg. “De auto kon hooguit 80 of 90 kilometer per uur. We wilden verder op stap met de oldtimer en vandaar dat we een andere hebben gekocht. Met de groene reed je niet zomaar even naar Limburg of zo. Bovendien klapperden alle plexiglasramen als je reed. Dat maakte een ontzetten lawaai. De oldtimer die ik nu heb heeft meer power.”

Ritten

Samen met zijn vrouw zet Jan geregeld ritten uit. “En dat is nog behoorlijk veel werk. Je rijdt een rit zo vijf tot acht keer voordat je ‘m helemaal op papier hebt en dan zitten er soms nog wel fouten in want niet iedereen denkt hetzelfde. We zetten de rit altijd uit in onze nieuwe auto, omdat de kilometerteller accurater is dan in de oldtimer. En op het eind rijden we ‘m nog eens na in de oldtimer. Maar we vinden het leuk werk om te doen.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland