Tijd, liefde en energie voor opvoeding van geleidehond in Drachten en omgeving

Lennart Obdam met zijn nieuwe geleidehond Eigen foto

Een puppy leren om de bus of trein te nemen, boodschappen te doen of mee uit eten te gaan. In Drachten en omgeving worden gastgezinnen gezocht die een jaar lang tijd, liefde en energie willen steken in de opvoeding van een puppy. “Het is als voorbereiding op hun opleiding tot geleidehond”, legt Wendy van Beelen van de geleidehondenschool Herman Jansen in Almere uit.
Lees meer over
Smallingerland

De komende weken komen er drie nestjes met puppy’s die op zoek zijn naar gastgezinnen. Met behulp van een hondentrainster worden ze voorbereid op hun opleiding tot geleidehond voor blinden en slechtzienden. “De pups krijgen trainingen en leren alles wat een puppy moet leren. De lessen moeten thuis in de praktijk worden gebracht door het gastgezin in hun eigen tijd en omgeving zodat het een gewoonte wordt voor de hond. De trainingen doen we in groepen, zodat de gastgezinnen ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen.”

De puppy’s leren in een jaar alles wat ze moeten weten, zoals bijvoorbeeld het reizen met openbaar vervoer, hoe ze zich moeten gedragen in een restaurant of thuis. “Ze mogen niet bedelen aan tafel, ze moeten leren omgaan met drukte en ga zo maar door.” Na een jaar zijn de honden klaar om verder opgeleid te worden op de geleidehondenschool in Almere.

Slechtziend

Het uiteindelijke doel is dat de puppy als geleidehond bij een blinde of slechtziende terecht komt, zoals bijvoorbeeld bij Lennart Obdam uit Sneek.. “Naast de hulp die de geleidehond me geeft, heb ik ook altijd een maatje bij me. Door mijn hond kan ik veilig op straat rond lopen, deuren vinden en ga zo maar door. De hond is altijd bij me of ik nu in de trein zit, thuis ben of buiten op straat, op het strand of in het bos loop. Ik vind alles leuk aan mijn hond van het opruimen van de kots tot een leuke wandeling samen”, vertelt Lennart, die voor 50 % slechtziend is. “Ik krijg volgende week mijn vierde geleidehond. Je moet dan eerst weer een team worden met elkaar. Dat vergt even tijd en daar kun je ook hulp bij krijgen vanuit de geleidehondenschool. ”

Trainen

Wendy benadrukt dat de puppy’s begeleid moeten worden door volwassenen. “We zoeken gezinnen waarbij de kinderen niet onder de vier jaar zijn en er overwegend iemand thuis is die de zorg voor de pup op zich neemt. Dat hoeft niet altijd dezelfde persoon te zijn overigens. Eigen honden, katten of andere dieren zijn geen bezwaar als ze maar goed luisteren en een hond in huis accepteren. De pup komt een jaar bij je wonen en het gastgezin moet dus wel tijd en energie hebben om de theorie die ze tijdens de lessen krijgen in de praktijk te brengen.”

De pups zijn zeven weken oud als ze in huis komen. De geleidehondenschool zorgt voor alle trainingen, spullen, voer en inentingen voor de honden. “We hebben trainingslocaties in Drachten, maar ook in Den Haag, Roosendaal en Almere. Maar mochten we een grote groep hondjes kunnen plaatsen in Leeuwarden en omgeving dan kunnen we daar ook zorgen voor trainingen”, aldus Wendy.


Nieuws

menu