Strijd voor betere zorg of lastercampagne? Twee moeders strijden tegen zorgbedrijf Aventura uit Drachten

Irma de Wit (links) en Afke de Jong strijden al jaren voor betere zorg voor hun psychosegevoelige volwassen kinderen. ,,Onze kinderen hebben nog iemand die voor hen opkomt, en voor ons is het al heel ingewikkeld.” FOTO JILMER POSTMA

Moeders vinden dat Zorggroep Aventura in Drachten niet de zorg levert waar hun volwassen psychosegevoelige kinderen recht op hebben. Ze vinden dat de gemeente nauwelijks controleert hoe het zorggeld besteed wordt.

De gemeente Smallingerland heeft de afgelopen jaren zeker negen klachten gehad over Aventura, dat beschermd wonen en ambulante begeleiding aanbiedt aan mensen met een psychiatrische aandoening of een verstandelijke beperking. De klachten variëren van mogelijke zorgfraude, drugs dealen, onvoldoende gekwalificeerd personeel, onvoldoende kwaliteit van zorg en onderbezetting tot een groot personeelsverloop.

Toch ziet de gemeente vrijwel geen omissie. Volgens deskundigen schiet het toezicht tekort. De zorggroep zelf relateert de kritiek grotendeels aan een lastercampagne van een voormalige mede-eigenaar.

De Leeuwarder Courant deed samen met Reporter Radio uitgebreid onderzoek. Met een longread proberen we enig inzicht te verschaffen in de gevolgen van de toetreding van ondernemers op de zorgmarkt en de controle daarop. Achtereenvolgens komen aan bod de kritiek van de moeders en oud-medewerkers, de reactie van de gemeente als verantwoordelijk toezichthouder, de reactie van deskundigen over het toezicht van de gemeente en de reactie van Zorggroep Aventura.

Lees hier de longread: Moeders strijden voor betere zorg; Zorggroep Aventura spreekt van lastercampagne

Lees hier ons nieuwsbericht van zaterdag: Branchevereniging: ‘Toezicht op aanbieders van beschermd wonen schiet tekort’

Reporter Radio besteedt in de uitzending van zondagavond op NPO Radio 1 aandacht aan de kwestie rond Zorggroep Aventura.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland