Sportbonden verbinden zich voor jaren aan nieuwe De Welle in Drachten (maar er was ook al een tegenvaller)

Sportbonden die garanderen dat ze jaren blijven en een begroting die rond is: blije bestuurders dinsdag rond de nieuwbouw van zwembad De Welle. Toch bleek de eerste tegenvaller ook al een feit.

.

.

Onderwatercamera’s, een krachthonk en behandelruimtes: er wordt heel wat gedaan voor de zwemsport in het nieuw te bouwen Drachtster zwembad De Welle. De twaalf talenten die er fulltime trainen, hoeven straks praktisch de deur niet meer uit. Ze hoeven niet meer in busjes naar Thialf voor hun krachttrainingen en ook voor fysiotherapie kunnen ze gewoon in het zwembad blijven.

Voeg daaraan toe dat er in Noord-Nederland verder geen 50 meterbanen zijn, en het ligt voor de hand dat sportbonden KNZB en NOC-NSF er nog jaren willen blijven met hun talentontwikkelingsprogramma.

Toch eiste gedeputeerde Sander de Rouwe een harde toezegging, voor hij de beloofde 10 miljoen euro provinciale subsidie wilde geven. Geleerd van de nieuwbouw van Thialf, zei hij dinsdag. Schaatsbond KNSB bleef toen ondanks de provinciemiljoenen lonken naar andere steden en de provincie had geen poot om op te staan. Bij De Welle moest dat niet nog eens gebeuren.

De toezegging kwam er en De Rouwe verstrekte dinsdag de subsidie. Daarmee is de financiering van het zwembad definitief rond: Smallingerland betaalt de resterende 24 miljoen euro zelf. Wethouder Felix van Beek en topambtenaar Evert Visser kwamen speciaal naar het starteiland bij Sneek, waar het provinciebestuur had vergaderd, om te benadrukken hoe blij ze waren met de toezegging.

Ontwerp moet worden versoberd

Toch bleek later dat de eerste tegenvaller er ook al is. In een gemeentelijke rapportage, die later op de dag werd vrijgegeven, werd een nieuw gat gemeld van 500.000 euro. Oorzaak: onverwacht grote prijsstijgingen in de bouw.

De gemeente wil dat gat nu dichten door het ontwerp wat te versoberen ten opzichte van eerdere plannen. Wat er precies wordt aangepast, is nog niet bekend, maar wethouder Van Beek benadrukte ‘s avonds dat het programma van eisen - waarin bijvoorbeeld de hoeveelheid water en wensen voor glijbanen staan - overeind blijft. ,,Een denkbeeldig voorbeeld dat nu in me opkomt: het is goedkoper om de lockers in één kleur te doen dan er een kleurpatroon op aan te brengen. Aan dat soort maatregelen kun je denken.” Keuzes daarover moeten de komende maanden worden gemaakt.

Wethouder Van Beek verwacht dat de aanbesteding voor de nieuwbouw in het voorjaar kan beginnen, waarna de bouw rond de zomer kan beginnen. In 2024 moet het zwembad klaar zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland