Serviceclub RT 53 steunt Reddingsbrigade met speciaal gebrouwen Livesaver

Burgemeester Rijpstra neemt het bier in ontvangst. Foto: Sam-Ray Atta

Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland kreeg onlangs een bijzonder biertje aangeboden van de RT53, de Smallingerlandse tak van de serviceclub die landelijke goede doelen en serviceprojecten ondersteunt. Met de verkoop van Livesaver steunt RT53 de Reddingsbrigade, waar Rijpstra ooit voorzitter van was.

Wat spontaan in de achtertuin van een bestuurslid begon, mondde uit in de officiële overhandiging van Livesaver (Levensredder) op het gemeentehuis. In gezelschap van een afvaardiging van RT53 en de voorzitter van Reddingsbrigade Drachten stond burgemeester Rijpstra officieel stil bij het mooie initiatief. “Ieder jaar hebben we een goed doel waaraan we als RT53 deelnemen. Vaak is dat in de zin van praktische hulp, door bijvoorbeeld onze mensen in te zetten bij activiteiten. Vorig jaar moesten we door de coronamaatregelen iets anders verzinnen”, aldus mede-initiatiefnemer Egbert van Norden.

Beerenburg

Samen met mede-tafelaars Louwrens Wendelaar Bonga en Wieger Faber ontstond het idee om een bier te brouwen. Als snel nam het project grootse vormen aan, waarna contact werd gelegd met brouwerij Maallust in Veenhuizen en Weduwe Joustra in Sneek. “Ja, er zit inderdaad Beerenburg in. Ook vervingen we de suikers door Friese stroop. Het is een heerlijk blond bier geworden met een Friese twist.”

“Inmiddels zijn we liefst 1.500 liter Lifesaver verder. Het initiatief smaakt letterlijk en figuurlijk naar meer, we denken er zeker aan om dit vaker te gaan doen in het kader van goede doelen”, vertelt Sam-Ray Atta, secretaris van RT53.

Overlevingspakken

Voor nu is het goede doel de Reddingsbrigade Drachten, waarmee RT53 goede contacten onderhoudt. RT53 wist dat nieuw materiaal voor de reddingsbrigade wenselijk zou zijn. Voorzitter Wout Raap was blij verrast toen hij vernam dat de opbrengst van de Lifesaver bestemd is voor zijn team. “Door de coronamaatregelen hebben we veel inkomsten gemist afgelopen jaar. Dat RT53 ons een substantiële donatie wil doen, vinden wij geweldig. Daarmee zullen wij onder andere onze verouderde overlevingspakken vervangen. Deze uitrusting is erg belangrijk voor ons; je houdt jezelf warm, je blijft drijven en je bent herkenbaar.”

Toeval bestaat

Tijdens de presentatie in het gemeentehuis nam burgemeester Rijpstra op gepaste afstand van RT-voorzitter Jelmer van der Paauw de Lifesaver in ontvangst. “Zelf ben ik in het verleden ook lid geweest van verschillende Tafelrondes. Een bijdrage leveren aan een goed doel hoort daar echt bij. Bovendien ben ik ook voorzitter geweest van Reddingsbrigade Nederland. Er ligt voor mij persoonlijk een mooie link tussen RT53 en Reddingsbrigade Drachten. Het is een initiatief dat ik zeer waardeer en toejuich. In onze gemeente met zoveel water is een reddingsbrigade onontbeerlijk. Mooi om te zien dat RT53 dit onderschrijft met dit initiatief”, sprak Rijpstra. Lifesaver is o.a. verkrijgbaar bij Apen&Bieren in Drachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland