Rechter: Man (55) uit Drachten moet stoppen zijn zus te stalken

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 55-jarige man uit Drachten doet er goed aan zijn zus met rust te laten. Als hij haar toch lastigvalt, riskeert hij twee maanden celstraf. Die – voorwaardelijke – sanctie werd donderdag opgelegd door politierechter Okko Jan Bosker.

De Drachtster moest voor de rechter verschijnen omdat hij werd beschuldigd van stalking. Hij zou tussen april 2019 en juni 2020 meer dan eens in de buurt van de woning van zus, in de Valkstraat, zijn geweest. De man liet ook merken dat hij er was: hij bespuugde de ramen en hij liep te schreeuwen en te schelden.

Zo zou hij onder meer hebben geroepen dat zijn zus een „achterlijke kut” was. Ook zou hij bij het passeren van haar woning een lolly met een doodshoofd hebben laten vallen en demonstratief hebben geroepen: „Oh, ik lit wat falle.” De man leeft al jaren in onmin met zijn zus.

De verdachte beschuldigt haar ervan dat zij spullen uit een erfenis heeft achtergehouden. Hij zou recht hebben op onder andere twee Chinese vazen, een klassieke versterker en 2500 euro. Tegen de politie had de man gezegd dat hij geregeld langs de woning in de Valkstraat fietst „om te laten zien dat ik nog leef en mijn spullen terug wil hebben”.

OM wilde contact- en straatverbod

Officier van justitie Rein Meinderts eiste een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden, in combinatie met een contact- en straatverbod. Mocht de man op een of andere manier in contact komen met zijn zus, dan zou hij wat de officier betrof voor elke overtreding een week moeten zitten.

Rechter Bosker deed het anders: hij hield er rekening mee dat er sinds de zomer van vorig jaar geen nieuwe incidenten zijn geweest. „Het is kennelijk tot rust gekomen en dat moet zo blijven”, stelde Bosker Hij ging ervan uit dat het voor de verdachte nu wel voldoende duidelijk was dat hij niet opnieuw de fout in moet gaan.

Als stok achter de deur legde de rechter een voorwaardelijke celstraf van twee maanden op, met een proeftijd van drie jaar. Een contact- of straatverbod vond Bosker niet nodig. „U weet nu hoe de vlag erbij hangt”, waarschuwde de rechter. De schadeclaim van de zus zij wilde 1000 euro smartengeld werd niet-ontvankelijk verklaard.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Rechtbank