Rechtbank verlengt voorarrest van Drachtster die agent neerstak

Foto: De Vries Media Foto: De Vries Media

De Leeuwarder rechtbank heeft dinsdag het voorarrest verlengd van de Drachtster (53) die op 1 maart in zijn woning aan de Nachtegaalstraat een agent neerstak. Het verzoek van advocate Dieuwke van den Broek om de voorlopige hechtenis van haar cliënt te schorsen werd afgewezen.
Lees meer over
Smallingerland

Het delict waarvan de Drachtster wordt verdacht is te zwaar om hem vrij te laten, vond de rechtbank. ,,De maatschappij zou het niet begrijpen als iemand met deze ernstige verdenking vrij op straat zou komen”, aldus voorzitter Marc Brinksma. Een verzoek van de raadsvrouw om onderzoek te doen naar de werking van pepperspray werd wel toegewezen.

Het voorval heeft volgens officier van justitie Roelof de Graaf veel impact gehad op de agent. ,,Hij is letterlijk en figuurlijk getekend”. Behalve fysieke littekens heeft het incident ook psychisch de nodige sporen achtergelaten. De Graaf: ,,Hij zegt, ik ben een ander mens”. De agent wil een schadevergoeding.

Agent stond voor keuze, ingrijpen of niet

De Drachtster werd gepepperd omdat hij, op het moment dat de agenten de woning betraden, liggend op de bank een mes tegen zijn keel hield. Op een vorige zitting zei een kantoorgenoot van Van den Broek dat de Drachtster bezig was moed te verzamelen om zelfmoord te plegen. De agent stond voor de keuze om wel of niet in te grijpen, stelde De Graaf. ,,Hij heeft ervoor gekozen om het leven van de verdachte te redden”.

Meteen nadat de agent met de bijtende spray had gespoten, werd hij door de Drachtster aangevallen. De man stak de agent meermaals met het mes in de rug. ,,Hij heeft gevochten voor zijn leven”, zei de officier. Toen de verdachte dreigend met het mes op de andere agent afkwam, schoot deze zijn belager in zijn been.

De Drachtster is onderzocht door een psycholoog, maar die heeft geen uitsluitsel kunnen geven over de mate van toerekeningsvatbaarheid op het moment dat hij de agenten aanviel. De man wordt ook verdacht van het mishandelen van zijn echtgenote, de agenten waren afgekomen op een melding van huiselijk geweld. De zaak wordt waarschijnlijk op 8 oktober inhoudelijk behandeld, het wachten is op een rapport van de reclassering.

Nieuws

menu