Rabobank zet flappentap op zwart: Opeinde totaal verrast

Mink Visser (rechts) moet een toerist teleurstellen: geld uit de muur halen is in Opeinde niet meer mogelijk.

Mink Visser (rechts) moet een toerist teleurstellen: geld uit de muur halen is in Opeinde niet meer mogelijk. FOTO LC

Dorpsbelang had nog een toezegging gekregen dat hij zou blijven: de enige geldautomaat in Opeinde. Toch sloot de bank hem zonder aankondiging per direct af.
Lees meer over
Smallingerland

Mink Visser is stomverbaasd. De Rabo-automaat, in de gevel bij slagerij Biesma op de doorgaande weg in Opeinde, zou transformeren naar gele Geldmaat. ,,En by Geldmaat hienen se tasein dat er bliuwe soe”. Opgelucht kon de voorzitter van dorpsbelang eind vorig jaar in het dorpskrantje melden dat er een nieuw huurcontract bij de slager op de mat was gevallen.

Nu staart Visser naar een zwart scherm. De Rabobank heeft de flappentap deze week per direct afgesloten. Veiligheidsredenen, werd slager Biesma te verstaan gegeven. Visser: ,,Ik haw it probearre, mar krijst sels it paske net mear yn de gleuf.”

Een toerist meldt zich. ,,We staan in Rottevalle, en begin deze week zag ik dat ik hier nog kon pinnen.” Visser moet de man doorverwijzen naar Aldegea, waar wel een Geldmaat is.

‘Langsrij-oppik-functie’

De Rabo wilde de Peinder automaat in 2019 al opheffen. Toen Visser daarover in de telefoon klom, werd hij doorverwezen naar Geldmaat, het samenwerkingsverband dat namens de grote banken de oude automaten vervangt door uniforme gele.

,,Dizze automaat is der net allinnich foar it doarp. Minsken út Nijegea, De Tike en elkenien dy fan út dizze omjouwing nei Drachten moat, stoppet en pint hjir.” Anders gezegd: de automaat in Opeinde heeft een belangrijke ,,langsrij-oppik-functie”, in de woorden van dorpsbelang. En Geldmaat was positief, zegt Visser. ,,Sa hienen se er noch net nei sjoen.”

Ondertussen ontvangt Visser donderdagmiddag een mail van Geldmaat: Opeinde krijgt ,,naar verwachting” eind augustus op een andere plek een geldautomaat terug.

Onaangekondigd op zwart

Wat er in Opeinde plaatsvindt (onaangekondigd het scherm op zwart), gebeurt ook op andere plekken, laat Rabobank-woordvoerder Margo van Wijgerden weten. In verband met plofkraken heeft de bank alle automaten opnieuw tegen het licht gehouden. Daar waar de locatie niet ,,aan de nieuwste inzichten voldoet”, wordt de automaat ,,per direct gesloten.” De Rabobank bevestigt dat er naar een alternatieve locatie wordt gezocht. ,,Suggesties vanuit Opeinde zijn daarbij welkom.”

Bij een ‘normale’ verplaatsing van de locatie van geldautomaten wordt de oude flappentap pas afgesloten zodra de nieuwe in gebruik is. ,,Maar nu gaat het om de veiligheid van omwonenden, en dan nemen we geen risico.”

Slager Gerk Biesma kreeg een kleine vergoeding voor het huisvesten van de automaat. Daar kan hij wel zonder, zegt hij. ,,Mar dit kostet my wol klandyzje. Ik ha klanten dy’t yn de winkel komme, krekt omdat se hjir foar de deur pinne koenen.”