Raadsleden Smallingerland blijven weg bij fysieke vergadering: zorgen over gezondheid

Drie raadsleden in Smallingerland deden bewust niet mee aan de fysieke raadsvergadering van deze week vanwege het gezondheidsrisico.

Een raadsvergadering in Smallingerland.

Een raadsvergadering in Smallingerland. FOTO LC

Daarmee konden zij geen bijdrage leveren aan het debat en ook niet stemmen. Gemeenten zijn sinds de corona-uitbraak verplicht te kiezen of ze fysiek of digitaal vergaderen. Een ‘mengvorm’, waarbij sommige raadsleden zich digitaal aanmelden voor een fysieke vergadering, is wettelijk niet toegestaan.

Risico

Meine Hofman van Smallingerlands Belang vind het risico gezien zijn eigen gezondheid te groot. ,,Ik heb COPD en ben 65-plus, ik zit in de risicogroep. Dan neem ik liever niet plaats in een raadszaal waar, inclusief raadsleden en college, meer dan dertig personen zitten.”

Als fractievoorzitter had hij dinsdagochtend aangegeven bij burgemeester Jan Rijpstra dat hij liever digitaal wilde vergaderen. Omdat de burgemeester toch koos voor een lijfelijk debat, bleef hij bewust thuis. Partijgenoot Johanna Mast was het ook niet eens met het besluit, zegt Hofman, en bleef ook weg. De tweemansfractie was zo niet vertegenwoordigd.

Ook Ron van der Leck (D66) vermeed de vergadering. ,,Ik ben 65 jaar, ik zou het virus niet graag oplopen. En het gaat er nu toch echt anders aan toe dan tijdens de eerste golf. Toen kende ik in mijn eigen kring niemand met corona, nu zie ik het wel om me heen. Normaal geef ik de voorkeur aan fysiek vergaderen, maar nu lijkt me dat onverstandig.”

Uitzondering

Op zich is het toegestaan dat gemeenteraden en ook Provinciale Staten met meer dan dertig personen samenkomen. Voor hen geldt een uitzondering op de landelijke regel. Binnen de ruimte moet het wel voor iedereen mogelijk zijn om 1,5 meter afstand te bewaren. In de raadszaal van Smallingerland is dat mogelijk, zegt een woordvoerder.

Fracties waren dinsdag verdeeld over de keuze om wel of niet fysiek te vergaderen. Vier fractievoorzitters hadden een voorkeur voor fysiek, vier voor digitaal. Twee andere fracties wilden alleen fysiek vergaderen, zolang er geen raadsleden of partijen door ziekte wegvallen. Uiteindelijk hakte burgemeester Rijpstra de knoop door.

Statenleden

Bij de vergadering op het Provinsjehûs bleven woensdag ook enkele Statenleden weg uit vrees voor hun gezondheid. Daar was wel een bredere steun om bij elkaar te komen. ,,Het is eerder besproken, en toen was er bij alle fractievoorzitters draagvlak voor fysiek vergaderen”, zegt griffier Arnold Rosier.

Gemeentekoepel VNG adviseert om extra rekening te houden met raadsleden binnen de risicogroep. ,,Het is belangrijk het geluid van deze raadsleden mee te nemen in de afweging om al dan niet fysiek te vergaderen”, zo meldt de overheidswebsite Lokaledemocratie.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Lokale politiek