Raad Smallingerland krijgt meer info over zorgbedrijf Aventura na ‘signalen’

Het gemeentehuis van Smallingerland. Foto LC

Smallingerland houdt het al afgeronde onderzoek naar de zorg en de financiën bij het Drachtster bedrijf Aventura opnieuw tegen het licht. De raad wil meer feiten en helderheid.
Lees meer over
Smallingerland

De motie van het CDA om de informatie in het bestaande onderzoeksrapport aan te vullen, mocht dinsdagavond aan het begin van de raadsvergadering al rekenen op een flinke meerderheid. De nieuwe zorgwethouder Bert Westerink kon daar niet omheen, ook al zag hij inhoudelijk geen toegevoegde waarde in een ,,onderzoek op onderzoek.”

Aventura biedt begeleid en beschermd wonen aan. Familieleden, bewoners en ex-medewerkers trokken vorig jaar aan de bel met klachten over de kwaliteit van de zorg en twijfels over de besteding van zorggeld. Smallingerland liet een onafhankelijk onderzoek uitvoeren. In mei bleek daaruit dat er structureel niet iets mis was met de zorg.

‘Vragen niet beantwoord’

Maar het rapport geeft geen inzicht in wat er was gevraagd, volgens CDA’er Hans Doddema. ,,De dertien onderzoeksvragen worden niet eens aangehaald, laat staan dat ze concreet worden beantwoord. En zaken die wel vermeld staan, roepen meestal meer vragen op.”

Anton Pieters (PvdA): ,,Je kunt niet ongebreideld doorgaan met onderzoeken als het antwoord niet bevalt. Alleen zijn er nu geen antwoorden. Het rapport blinkt uit in aannames. Ik was er niet blij mee.”

De CDA-fractie zegt opnieuw signalen te hebben gekregen dat de situatie rond de zorg bij Aventura niet verbeterd is. Westerink, die als lid van het nieuwe zakencollege ijn vuurdoop in de raadzaal beleefde, bevestigde dat er nog steeds klachten bij de gemeente binnenkomen.

‘Klachten onderzocht’

,,En elke klacht wordt door de gemeente onderzocht. Er wordt wat mee gedaan. Maar signalen zonder onderbouwing zijn te weinig om te doen wat door u gevraagd wordt.” Na een korte schorsing telde Westerink toch zijn knopen en nam de motie aan.

Een totaal nieuw onderzoek hoeft er van de raad niet te komen. Binnen het gemeentehuis zijn nog voldoende onderzoeksgegevens rond Aventura aanwezig om de gaten in het bestaande onderzoeksrapport op te vullen, verwachten de partijen.

Nieuws

menu