ROC Friese Poort in Drachten doet aangifte tegen advocaat wegens huisvredebreuk

ROC Friese Poort in Drachten heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk tegen advocaat Arno van Kessel en de vrouw die hem vorige week vergezelde. De twee kwamen vorige week maandag naar de school toen de GGD daar aanwezig was met een mobiel prikteam.

Leerlingen van ROC Friese Poort konden zich laten vaccineren door de GGD, tegen het coronavirus. Er werd ook gedemonstreerd.

Leerlingen van ROC Friese Poort konden zich laten vaccineren door de GGD, tegen het coronavirus. Er werd ook gedemonstreerd. FOTO JILMER POSTMA

,,Van Kessel en de vrouw waren zonder toestemming aanwezig in het gebouw”, zegt Petra Walsweer van Friese Poort. ,,Toen ze werden aangesproken, zeiden ze toestemming te hebben om in het gebouw te zijn. Maar die toestemming hadden ze niet. Feitelijk is dat binnendringing.”

ROC Friese Poort gaf vorige week al aan aangifte te willen doen bij de politie en een klacht in te dienen bij de Orde van Advocaten. Die klacht is intussen ‘een signaal’ geworden, aldus de onderwijsinstelling. Het verschil tussen een klacht en een signaal is dat bij een klacht conform de klachtenprocedure moet worden afgehandeld.

Een signaal is een melding van een voorval. Het is dan aan de Deken van de Orde van Advocaten om te bepalen wat die ermee doet. Vorige week liet de Orde van Advocaten Noord-Nederland al weten binnenkort een gesprek met Van Kessel te willen hebben en een onderzoek naar de advocaat te starten.

Artsen voor Waarheid

Van Kessel is advocaat van Artsen voor Waarheid - een groep die stelt dat het vaccineren tegen corona een vorm van experimentele gentherapie is. Van Kessel is daarnaast betrokken bij de aangifte tegen onder meer premier Mark Rutte en andere leden van het kabinet vanwege misdaden tegen de menselijkheid.

Advocaat Van Kessel zelf heeft de Leeuwarder Courant zondag laten weten stappen te ondernemen tegen de krant en twee betrokken verslaggevers. Aanleiding zijn de artikelen over de aanwezigheid van Van Kessel bij ROC Friese Poort in Drachten en een verhaal over het onderzoek dat de Orde van Advocaten naar hem instelt.

Rectificatie

Van Kessel eist onder meer rectificatie en stelt de journalisten van de krant ‘hoofdelijk en persoonlijk aansprakelijk voor alle reeds door ons geleden en nog te lijden reputatie- en vermogensschade’. Verder wil hij dat de artikelen van de website van de LC worden verwijderd op straffe van een dwangsom van ‘vijfduizend euro per persoon per dag’. Tevens kondigde Van Kessel in zijn schrijven aan dat hij strafrechtelijk aangifte wil doen tegen beide journalisten vanwege het verspreiden van ‘fake nieuws’.

Hoofdredacteur Sander Warmerdam van de Leeuwarder Courant is van mening dat de berichtgeving correct is. ,,Er is feitelijk verslag gedaan van een opmerkelijk incident op een school met minderjarige leerlingen. Niet voor niets trekt Friese Poort aan de bel.”

Verder wijst Warmerdam erop dat het dreigen met een dwangsom een vorm van intimidatie van de vrije pers is. ,,We doen gewoon onze journalistieke plicht. Als er dingen niet kloppen in onze stukken, dan kunnen mensen zich melden en rectificeren we dat waar nodig. Maar een dwangsom is buiten proportie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland