Punten verdienen door te wandelen: deze app motiveert je om iedere dag een wandeling te maken

Met de app Ommetje kun je punten verdienen door te wandelen. Ook kun je de strijd aangaan door een competitie op te zetten met familie, vrienden of collega's. Foto: Niels de Vries

Thuiswerkers, kantoortijgers en wandelliefhebbers, iedereen kan meedoen. De app Ommetje van de Hersenstichting brengt je in beweging. De opdracht is simpel: minimaal twintig minuten per dag wandelen om je lichaam en geest gezond te houden. Ook kun je een competitie starten om de strijd aan te gaan met familie, vrienden en collega’s
Lees meer over
Smallingerland

Meer dan 400.000 keer is de applicatie gedownload, vertelt Andreas Tober van de Hersenstichting. „De gebruikers hebben al 7 miljoen ommetjes gelopen”, zegt hij. „In maart kwam de app beschikbaar en tijdens de eerste lockdown was er al een kleine toename te zien. Maar vooral de laatste paar maanden heeft het aantal gebruikers een vlucht genomen.” Ook zijn 220 bedrijven inmiddels een bedrijvencompetitie gestart.

Sûnenz blijft sûn

Drachtster vereniging Sûnenz is daar een van. Afgelopen weekend sloot het bedrijf zich bij het initiatief aan, vertelt programmamanager Michel Dijkman. „Zeventien mensen hebben zich aangemeld en samen hebben ze twaalf uur gelopen”, vertelt hij.

De vereniging uit Drachten werkt samen met onder andere ZuidOostZorg, GGZ Friesland en ouderenbonden uit Smallingerland om de gezondheid van ouderen te bevorderen en ze langer thuis te laten wonen.

De applicatie is heel geschikt voor ouderen, vertelt hij. „De app is heel simpel. Je drukt op start en als je klaar bent op stop. Je ziet direct waar en hoeveel je hebt gelopen. Ook geeft de ambassadeur van het project, neurologieprofessor Erik Scherder, na elk rondje een feitje over je hersenen.”

Hoe werkt de applicatie?

Door minimaal twintig minuten per dag te wandelen, kun je punten verdienen. Extra punten zijn te verdienen door bijvoorbeeld vroeg te lopen of een aantal dagen achter elkaar te lopen. „Het is een leuke wijze om gemotiveerd te wandelen”, zegt Tober. Daarnaast speelt ook een competitief element mee. Door groepen te starten, kun je al wandelend onderling de strijd aan gaan. „Je ziet het als een olievlek toenemen.”

Nieuws

menu