Provincie Fryslân waarschuwt Smallingerland nog één keer: nu nieuwe begroting maken, anders onder toezicht

Gemeentehuis Smallingerland in Drachten. Foto Marcel van Kammen

De gemeente Smallingerland krijgt nog twee weken de tijd van de provincie Fryslân om een nieuwe begroting voor 2021 in te leveren. Doet Smallingerland dat niet, dan komt het onder preventief toezicht van de provincie te staan.
Lees meer over
Smallingerland

Gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA, financiën) heeft dat dinsdagmiddag bekendgemaakt. Volgens hem voldoet de begroting van Smallingerland niet ,,aan de eisen van structureel reëel evenwicht’’.

Hij geeft de gemeente nu twee weken de tijd om met een nieuwe begroting te komen. Lukt dat niet, dan komt de gemeente Smallingerland onder preventief financieel toezicht te staan van de provincie. Dat betekent dat Smallingerland bij het doen van grote financiële uitgaven eerst toestemming moet vragen van de provincie.

Wens van wethouder van Smallingerland

De waarschuwende teksten van De Rouwe passen bij de wens van wethouder Felix van Beek van Smallingerland. Hij schreef de provincie onlangs al graag een nieuw begrotingsvoorstel te doen. ,,Wij zouden daarom graag in de gelegenheid worden gesteld om, op aanwijzing van de provincie, een herstelbegroting op te stellen die in december in de gemeenteraad kan worden besproken. Wij willen dit dan met alle fracties vooraf bespreken. Om te kijken of we met elkaar, in het belang van Smallingerland, tot een reëel sluitende begroting kunnen komen.’’

De gemeenteraad van Smallingerland knutselde vorige maand op opvallende wijze een begroting in elkaar. Een nipte meerderheid van ELP, CDA, VVD en Smallingerlands Belang in de raad kwam tijdens de begrotingsbehandeling met een reeks voorstellen die de begroting op z’n kop zetten. Wethouder Van Beek waarschuwde toen al voor de provincie. Gedeputeerde Sander de Rouwe zou als financieel toezichthouder de begroting nooit goedkeuren.

Nieuws

menu