Preek vanuit huiskamer van de voorganger: 'Weer wat nieuws'

Maximaal dertig bezoekers in de kerk. Dat betekende een bijna lege Bethelkerk in Drachten met een preek vanuit de huiskamer van de voorganger, die in quarantaine zit vanwege zijn zieke vrouw.

Een handjevol gemeenteleden luisterde in oktober in de Bethelkerk naar de preek die dominee Jacob Folkerts in zijn woonkamer uitspreekt.

Een handjevol gemeenteleden luisterde in oktober in de Bethelkerk naar de preek die dominee Jacob Folkerts in zijn woonkamer uitspreekt. FOTO JILMER POSTMA

Ook kerken zijn nu gehouden aan een maximum van dertig bezoekers. Dat betekende een bijna lege kerkzaal in de Bethelkerk in Drachten met een preek vanuit de woonkamer van de voorganger, die in quarantaine zit vanwege zijn zieke vrouw.

Het was een dringend advies van minister Ferd Grapperhaus deze week, die in gesprek ging met de kerken na de ophef vorig weekend over de volle Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst: laat maximaal dertig kerkgangers toe in een dienst.

Bij de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten, waar die zondag driehonderd kerkgangers de viering bijwoonden, was geen discussie over dit advies, vertelt communicatieman Roeland Harten. ,,Ook al kunnen we binnen de maatregelen van anderhalve meter vijfhonderd mensen kwijt in onze grote zaal, we houden het nu op maximaal dertig. Dit wordt niet voor niks geadviseerd.’’

Negenkoppige band in de Bethelkerk

Harten heeft begrip voor de maatregel. ,,Als iedereen maar gaat doen wat ’ie wil, hoe kunnen we het virus dan uitroeien? Dit gaat niet over geloof, horeca of de theaters. De GGD en de overheid hebben de kennis over corona en geven bepaalde kaders, daar hebben wij ons aan te houden.’’

Lees ook PREMIUM | Bethelkerk in Drachten: wij gaan zingen!

Het toeval wilde dat bij de vrouw van voorganger Jacob Folkerts vorig weekend corona werd vastgesteld. Harten: ,,Ze heeft het in de privésfeer opgelopen, niet in de kerk. Toen dit na de dienst duidelijk werd, is Folkerts meteen naar huis gegaan.’’ Sindsdien zit het zeskoppige predikantengezin in thuisquarantaine.

De grote kerkzaal met 1700 zitplaatsen is deze zondagmorgen dus bijna leeg. Welgeteld zestien gelovigen zitten verspreid in de donkere ruimte, van wie een groot deel ook nog een functie heeft als cameraman of geluidstechnicus. Op het podium staat de negenkoppige band. De vier zangeressen en een zanger zijn de enigen die vandaag in de kerk mogen zingen.

Ruim drieduizend ‘broeders en zusters’ volgen de livestream via internet.

Kijken naar wat wel kan

Na drie muzikale nummers verschijnt de voorganger groot in beeld op het scherm. ,,Vanuit onze woonkamer mag ik vandaag met jullie spreken, weer wat nieuws’’, blikt Folkerts in de camera, die voor de gelegenheid wordt bediend door een van zijn zoons. ,,Leonie ligt hier op de bank. Het gaat naar omstandigheden goed met haar’’, zo vertelt hij.

Waar de grootste kerk van Friesland de afgelopen maanden weer langzaam opbouwde, van dertig via honderd naar driehonderd bezoekers, moet dat aantal nu weer afgebouwd worden. Harten: ,,Het volgende scenario is misschien wel helemaal geen publiek meer.’’ En daar kun je somber van worden, je kunt ook kijken naar wat er wél mogelijk is, vindt de communicatieman.

 

,,Natuurlijk heeft het zijn beperkingen, maar het is niet dat je op deze manier geen kerk kunt zijn. Onze dienst is nu echt gericht op de livestream.’’

Met een cappuccino op de bank

Voorganger Folkerts denkt daar hetzelfde over, blijkt in zijn overdenking die als thema heeft ‘Gods mobiel’ en de menselijke behoefte aan contact. ,,Wat blijft er over van het contact als wij niet mogen samenkomen? Maar God heeft een uniek plan met ons, en het is vaker voorgekomen dat het volk van God niet samen kon komen.’’

Sander Mientjes is een van de gemeenteleden die de dienst thuis met het gezin volgen. Dat wil zeggen, de drie kinderen hebben om half tien naar het kinderprogramma ‘Joepie en Pien’ gekeken en hun ouders om tien uur naar de kerkdienst, met een cappuccino op de bank. Mooi dat het zo kan, vindt de 37-jarige Drachtster, al is het niet ideaal.

,,Ik ben liever samen met de broers en zussen in het gebouw. De kinderen gaan dan naar de zondagschool, dus kun je je echt focussen op God. Dat is nu lastiger. Maar het is even niet anders.’’ Een voordeel vindt Mientjes dat je een dienst later nog eens kunt terugkijken. ,,Gisteravond heb ik nog een dienst gekeken die ik had gemist.’’ Maar voluit zingen, dat voelt een beetje gek in je eigen woonkamer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland