'Oudega aan het Water' straks de oostelijke poort naar het merengebied

Jan van Weperen (links) en Robin Hartogh Heys van de Lier bij het 'bouwbord'. Foto: Eigen foto

Het gaat een jaar duren, maar dan moet ‘Waterfront Oudega’ gereed zijn. Grondverzet- en aannemingsbedrijf van der Meer BV uit Scharnegoutum start volgende week met de werkzaamheden aan het Waterfront in Oudega.
Lees meer over
Smallingerland

De operatie is onderdeel van het project Oudega aan het Water. Het water bij de haven wordt uitgebreid en de haven wordt volledig opgeknapt. Deze biedt straks alle voorzieningen die bij een moderne haven passen, zoals elektriciteit, schoon drinkwater en een afvalvoorziening. De werkzaamheden duren ongeveer een jaar. De haven is vanaf april, als het watersportseizoen begint, weer toegankelijk voor recreanten.

Wethouder Hartogh Heys van de Lier van Smallingerland is opgetogen. ‘‘Ik verheug me erop om straks de opgeknapte haven en de uitbreiding van het water bij de haven te zien. Het zal een totaal ander beeld geven dan hoe het nu is. De gezamenlijke inspanningen van het dorp, gemeente, provincie en Wetterskip worden nu echt concreet!’‘, meldt hij in een communiqué van de gemeente.

Poort naar de meren

Het project Oudega aan het Water is onderdeel van de gebiedsaanpak Oostelijke Poort Friese Meren (OPFM). Doel is om Drachten aan te sluiten op de Friese meren en Drachten te ontwikkelen als poort naar de Friese meren. Smallingerland werkt hierin samen met de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân.

Het project is opgedeeld in 2 fasen. Fase 1 betreft het Waterfront, fase 2 betreft de realisatie van een meer van circa 50 hectare ten zuiden van het dorp. Naar verwachting starten de werkzaamheden aan het Meer in 2023.

Versterking

‘’Oudega aan het Water betekent voor Fryslân een versterking van het toeristisch-recreatieve aanbod. Fijn dat de schop nu eindelijk de grond in kan en dat de eerste resultaten dit jaar zichtbaar zullen worden’‘, aldus gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Ook waterschapsbestuurder Jan van Weperen is positief over de ontwikkelingen. „In de aanloop zijn er veel plannen en verkenningen geweest. De aanleg van het kleine meer bij de haven levert ons 1,5 hectare extra waterberging in de Friese boezem op. En meer waterberging betekent minder snel wateroverlast voor inwoners.”

Nieuws

Meest gelezen