Oude brommers zijn jeugdsentiment

Jan Jansma bij zijn vier gerestaureerde oldtimers Yke Bremer

Zijn vier gerestaureerde brommers zijn echt jeugdsentiment voor Jan Jansma (72) . Hij reed als tiener al door Drachten met zijn drie vrienden. Het viertal had ook specifieke bijnamen - Jan ‘Kreidler’ Jansma, Dries ‘DKW’ Moed, Joop ‘Zündapp’ Bouma en Minne ‘Minarelli’ de Wit - en de kameraden waren in de jaren zestig geregeld op de weg te vinden. Ondertussen heeft Jan tijdens de rustige coronaperiode zelf een aantal brommers gerestaureerd en rijdt hij met een brommerclubje nog geregeld tochten.
Lees meer over
Smallingerland

Achter zijn huis staan vier mooie brommers uitgestald: een Zündapp 517 uit 1973, een Yamaha FS 1 uit 1986, een Puch MV50 uit 1972 en een Berini/Gazelle uit 1970. De oldtimers zijn door hem zelf gerestaureerd. “Het waren oude roestbulten, maar ze lopen weer goed. Ik heb in mijn hokje achter huis een brug en daar kan ik sleutelen. Ik heb een kacheltje en zo kan ik ook in de winter aan de slag. Ik heb het radiootje aan en ben dan lekker bezig. Mijn vrouw Tineke zit boven te puzzelen en we geven elkaar dan even een seintje voor de koffie. Zo kom je wel door de tijd. “

Jeugd

De oldtimer liefhebber zit vol verhalen. “We reden op 12-jarige leeftijd al stiekem op de solex van een moeder van één van mijn vrienden. Als we terug kwamen dan tankten we even bij de Fina en zetten we de solex weer in de garage. Op latere leeftijd kregen we zelf een brommer en gingen we altijd met de brommers op vakantie naar Texel. Dat was nog in de hippietijd. We gingen met z’n vieren met een tentje achterop en hadden dan een geweldige tijd op het strand”, vertelt Jan. Ook kan hij zich nog heel goed politieman Jan Niemeijer - ook wel Jan Bahco genoemd - herinneren die de brommers geregeld controleerde als ze door Drachten reden. “En als er iets mis was dan kreeg je je brommer als een pakje weer thuis. Dan liet hij ‘m tot een metalen pakketje persen.”

De liefde voor de brommer is altijd gebleven, aldus de Drachtster oldtimer liefhebber. Hij haalt een miniatuur op van de Kreidler waar hij vroeger op reed. “Ik heb jaren brommer gereden. Later ben ik overgestapt op de motor, zoals een BMW en Harley-Davidson. Helaas kreeg ik een paar jaar geleden een nek- en een rughernia en mocht ik niet meer motorrijden. Maar ik ben wel weer lid geworden van een brommerclubje. We rijden met z’n vijven geregeld een tocht. Soms rijden we wel 150 kilometer en we hebben laatst ook weer gezellig een terrasje meegepikt. Je komt met de brommer ook op heel andere plekken en mooie weggetjes. Het is soms heel verrassend waar je allemaal langs komt.”

Veteranen

De brommers kunnen ook aardig hard rijden, aldus Jan. “De Yamaha en Zündapp halen de zeventig kilometer wel”, vertelt hij lachend. “En de politie ziet dat wij oude veteranen zijn en houden ons gelukkig niet zo snel aan. We hebben onderweg ook altijd veel belangstelling. De mensen vinden de oldtimers altijd heel interessant en willen ze graag bekijken en meer over ze weten. Ondanks mijn naam Jan ‘Kreidler’ is toch de Yamaha mijn favoriet. Die rijdt zo mooi”, besluit hij.


Nieuws

Meest gelezen