Oud-Arisspeler en mensensmokkelaar hoeft niet meer de cel in voor straatroof

Een oud-basketballer van Aris die in 2013 zes maanden cel kreeg voor het beroven van een Drachtster, heeft na acht jaar alsnog een lagere straf gekregen.

De muur die Mexicanen moet verhinderen de grens met de VS over te steken.

De muur die Mexicanen moet verhinderen de grens met de VS over te steken. Foto AFP

De reden dat dit zolang duurde, is omdat de man in de tussenliggende periode in een Amerikaanse gevangenis zat voor betrokkenheid bij mensensmokkel aan de Mexicaanse grens. Daarbij kwam een migrant om het leven.

De basketballer, zelf Amerikaan, kampte tijdens zijn contractperiode bij Aris met een gokverslaving. Toen hij begin 2012 in het Leeuwarder Holland Casino zag hoe een andere speler winst maakte, beroofde hij de man uit Drachten naderhand op straat.

80 graden

In juni 2013 kreeg de destijds 28-jarige man daarvoor zes maanden celstraf. Op dat moment was hij al vertrokken naar de Verenigde Staten, waar hij amper een maand later deelnam aan een mensensmokkel-operatie met dodelijke afloop.

In een verhuisbusje bij de Mexicaanse grens trof de Amerikaanse politie zo’n twaalf illegale migranten aan met uitdroging en zonnesteken. De temperatuur in de laadbak bedroeg volgens Amerikaanse media mogelijk 80 graden Celcius. Een van de Mexicanen overleed later in het ziekenhuis. Na onderzoek werd de oud-basketballer samen met vijf anderen berecht als organisatoren van de smokkellijn. De Amerikaanse rechter veroordeelde hem tot zes jaar cel wegens dood door schuld.

Uitspraak niet verstuurd

Na zijn vrijlating keerde de man terug naar zijn vrouw en kinderen in Nederland, en ging hij alsnog in beroep tegen de zes maanden cel die hem in 2013 waren opgelegd. Dat was nog steeds mogelijk, omdat hij in 2013 bij verstek is veroordeeld. De rechtbank had al die jaren geen adres om de uitspraak naartoe te sturen, en hem zo officieel te melden dat hij nog een straf had lopen..

Het Leeuwarder gerechtshof houdt er rekening mee dat de roof inmiddels negen jaar oud is, en dat de oud-basketballer tijdens en na zijn celstraf in Amerika gewerkt heeft aan zijn gokverslaving. Hij is in Nederland een eigen bedrijf begonnen waarmee hij zijn gezin kan onderhouden.

Voorarrest

De gevangenis kan die positieve lijn doorkruisen, overweegt het hof. De celstraf is in hoger beroep verkort tot 44 dagen, dezelfde periode die de man al in voorarrest heeft doorgebracht. Daarnaast krijgt hij 7,5 maand voorwaardelijk. Dit komt overeen met wat het Openbaar Ministerie eiste.

Daarnaast krijgt de man een taakstraf van 100 uur en moet hij 1000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer van de roof.
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland