Oplichter met 'charisma en overtuigingskracht' krijgt zes maanden cel

FOTO ANP

Een Drachtster (52) werd slachtoffer van een notoire oplichter, die hem drie jaar geleden een chalet op een Belgische camping ‘verkocht’. De 64-jarige oplichter werd vrijdag bij verstek door de politierechter veroordeeld tot zes maanden cel.
Lees meer over
Smallingerland

De oplichter had niet alleen de Drachtster bedonderd, ook de eigenaar van de camping in België waar het chalet zou staan, was in de oplichtingspraktijken getrapt. De camping in het Belgische Tintigny stond te koop en de oplichter had de eigenaar wijsgemaakt dat hij geïnteresseerd was. De papieren waren zelfs al getekend, maar daar bleef het bij.

Intussen had de oplichter wel 350 euro uit de kas gegrist. Bij een autobedrijf in Stadskanaal kreeg hij gedaan dat hij een VW Up mocht gebruiken. Hij moest de auto na vijf dagen terugbrengen. Dat gebeurde niet, de garagehouder kon de VW pas ophalen nadat de verdachte in het Belgische Turnhout was opgepakt. De zaken waar rechter Gustaaf Wijnands zich vrijdag over moest buigen, speelde in 2017 en 2018.

Verdachte is met onbekende bestemming vertrokken

Ze konden pas opgepakt worden toen de verdachte verhoord kon worden omdat hij een straf uitzat in Grave, onder Nijmegen. De zoon van de oplichter vertelde de politie dat zijn vader al 25 jaar bezig is mensen te bedriegen. Hij noemde zijn vader ,,een man met veel charisma en overtuigingskracht”, maar ook iemand met ,,waanbeelden en waanideeën”.

De man heeft in de loop der jaren veel meer slachtoffers gemaakt. De schadeclaims van de Drachtster en de campingeigenaar werden toegewezen, respectievelijk 4075 en 504 euro. Ook de kosten voor het ophalen en schoonmaken van de VW, 581 euro, wees Wijnands toe. Het is maar zeer de vraag of de gedupeerden ooit betaald zullen worden, de verdachte is met onbekende bestemming vertrokken.

Nieuws

menu