Onderzoek Aventura: Smallingerland maakt einde aan dubbele petten

Het kantoor van Aventura in Drachten. Foto: Jilmer Postma

In Smallingerland is er niet langer één persoon die de contracten met wmo-bedrijven beheert én tegelijk hun zorgverlening controleert. De gemeente heeft beide functies uit elkaar gehaald.
Lees meer over
Smallingerland

Aanleiding zijn klachten en signalen van inwoners over zorgverlener Aventura. Uit onderzoek van deze krant bleek daarbij dat de inkoop en het toezicht op de wmo in Smallingerland door dezelfde ambtenaar werden uitgevoerd.

Lees ook: Moeders strijden voor betere zorg: zorggroep Aventura spreekt van lastercampagne

Wethouder Piet de Ruiter zegde in september al toe een einde aan deze dubbele petten te maken . Dat is vorige maand gebeurd, laat het college nu weten. Een andere ambtenaar heeft het toezicht overgenomen.

Toezicht verplicht

Gemeenten zijn sinds een paar jaar verplicht om intern een toezichthouder aan te stellen die de uitvoering van de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo) in de gaten houdt. Het college van Smallingerland besloot in januari 2018 om een net aangestelde contractmanager tegelijk toezichthouder te maken. Dat besluit is nu dus teruggedraaid.

Daarnaast zijn er drie externe bureau’s als tijdelijk toezichthouder bij de gemeente benoemd. De bureaus onderzoeken de gang van zaken bij Aventura. Door hun status als toezichthouder kunnen ze documenten en dossiers bij het zorgbedrijf opvragen.

Nieuws

Meest gelezen