ONT Opeinde: trots op voorbeeldfunctie

ONT voorzitter Jeen Visser (rechts) en directeur Sport Innovator Harry van Dorenmolen tijdens de officiële onthulling van het waterrecyclesysteem Eigen foto

Voetbalvereniging ONT in Opeinde is eerste sportclub in Nederland met een waterrecyclesysteem van Hydraloop. Voorzitter Jeen Visser is trots om als eerste club in de Nederlandse sportwereld op grote schaal water te hergebruiken. “We hebben een voorbeeldfunctie voor andere sportclubs. Het is uniek in Nederland en uniek in de wereld.”
Lees meer over
Smallingerland

Bij de officiële opening onlangs was onder andere projectleider Edgar van Perlo van profclub Cambuur aanwezig. “Cambuur heeft plannen voor de bouw van een nieuw stadion en ze wilden het waterbesparingssysteem graag met eigen ogen zien. Ze willen de ervaringen van ONT met het systeem meenemen in hun bouwplannen”, aldus Visser van ONT. “Het is nu eens andersom: ze nemen een voorbeeld aan ons in plaats dat wij een voorbeeld nemen aan een grote club als Cambuur.”

Opeinde bespaart 45% op het waterverbruik van de club. Vanaf nu wordt er 300.000 liter water per jaar hergebruikt. De vereniging verbruikte zo’n 700.000 liter water, voornamelijk voor de 63 douches die door de 600 leden worden gebruikt. Vanaf nu wordt dat water behandeld door de Hydraloop waarna het een tweede keer gebruikt wordt voor toiletspoeling.


Innovatie

Visser had zo’n twee jaar geleden voor het eerst contact met het bedrijf Hydroloop uit Leeuwarden, die gespecialiseerd is in een innovatieve manier van grijswater (afvalwater van de badkamer) recycling. “Ik hou van innovatie. Zij zijn een Friese onderneming en wij zijn een Friese club. Het paste in ons duurzaamheidsbeleid. Ik dacht dat ze wel iets voor ons konden betekenen, maar de investering voor onze club was te hoog.”

Met behulp van een financiële bijdrage van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kon het project toch doorgaan. “Het ministerie is grote voorstander van innovatie. Met hun bijdrage konden we de plannen toch realiseren. Als voorwaarde stelden ze dat we een pilotfunctie hebben voor de Nederlandse sportwereld. Iedereen mag bij ons langs komen om te kijken naar de systeem en we delen onze ervaringen met belangstellenden.”

Voor de club is het waterrecyclesysteem de derde fase in de groene drietrapsraket: eerst zonnepanelen, daarna van het gas af en nu het waterrecyclesysteem. Voorzitter Jeen Visser: ”We hebben er met zonnepanelen voor gezorgd dat we zelfvoorzienend zijn wat betreft elektriciteit en we zijn bezig om het gebruik van gas af te bouwen. Nu komt het derde project: na elektra en gas volgt het water. Het past in de volgorde en in ons beleid.”


Nieuws

Meest gelezen