Notoire boteninbreker uit Drachten belooft beterschap en heeft vertrouwen in God

Drachtster heeft meerdere malen in boten ingebroken om zijn speedverslaving te bekostigen ANP

In augustus 2019 legde de rechtbank aan een boteninbreker uit Drachten (27) een ongebruikelijk lange voorwaardelijke gevangenisstraf op van 650 dagen, bijna twee jaar. Een hele dikke stok achter de deur en overduidelijk een laatste kans voor de aan speed verslaafde Drachtster. Een paar maanden na de veroordeling ging hij alweer in de fout.

De verdachte had in 2018 en 2019 ingebroken in een kleine 30 boten, in zo’n beetje alle bekende Friese watersportplaatsen. Nadat hij in oktober 2018 was opgepakt voor een aantal inbraken, ging hij, na een paar maanden op de oude voet verder, tot hij voor de tweede keer werd aangehouden. Hij pleegde de inbraken om zijn speedverslaving te bekostigen.

Na de vorige rechtszaak ging het in mei vorig jaar ging het opnieuw mis: in Jirnsum brak hij een aantal boten open, op zoek naar geld en spullen. In augustus en oktober sloeg hij toe in Terherne en Earnewâld. Zelf zei hij dat hij zich “verloren en angstig” voelde. Omdat zijn vader zijn financiën beheerde, moest hij op zoek naar andere wegen om aan geld voor drugs te komen.

Met oud en nieuw vorig jaar ontstonden de eerste scheurtjes, hij had één jointje opgestoken. Daarna liep het snel uit de hand en ging hij weer speed gebruiken. Sinds november is hij van de drugs af. Hij vindt nu steun in het geloof. “Ik heb vertrouwen in God, die weg wil ik bewandelen. Dat geeft positieve energie en helderheid”.

De officier van justitie vond het niet meer uit te leggen als ze opnieuw een werkstraf zou eisen. Ze vorderde voor de nieuwe feiten 12 maanden cel. Wat de oude voorwaardelijke straf betrof, zag de officier zich voor “een duivels dilemma” geplaatst.

Ze besloot toch nog een allerlaatste keer met de hand over het hart te strijken en de rechtbank te vragen de proeftijd van de 620 dagen – de Drachtster heeft al 30 dagen vastgezeten – met een jaar te verlengen. Verder zou de verdachte een behandeling moeten ondergaan en hij zou op bepaalde tijden thuis moeten zijn. Hij draagt momenteel al een enkelband. De rechtbank doet op 25 mei uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Rechtbank