Noodverordening houdt Drachten rustig, burgemeester 'tevreden'

Politiebusjes in het centrum van Drachten aan het begin van de avond. FOTO ANTON KAPPERS

Het centrum van Drachten bleef woensdagavond verlost van rellende jongeren, ondanks meerdere oproepen hiertoe op sociale media. Die waren ook gericht op Nij Smellinghe.
Lees meer over
Smallingerland

Het ziekenhuis en de brede school De Wiken, waar betogers via online berichten werden opgeroepen om rond zeven uur te verschijnen met ,,hamers, benzine, molotovcocktail of vuurwerk”, werden door politie en beveiligers bewaakt. Dat gold ook voor het carillon in het winkelcentrum.

Kleine groepjes van drie tot vier jongeren bij De Wiken werden vrijwel meteen door de politie aangesproken of weggestuurd. Agenten hielden aanhoudend patrouilles. Na acht uur was de plek nagenoeg verlaten. De politie hield twee 19-jarige mannen en een minderjarige aan voor het (online) oproepen tot rellen.

Noodverordening

De online signalen waren zo serieus dat gemeente Smallingerland woensdagmiddag een noodverordening afkondigde . Burgemeester Jan Rijpstra is ,,tevreden” over het rustige verloop van de avond. ,,Zo’n maatregel helpt, dat hebben we maandag in Leeuwarden al gezien.” Ook daar bleven ongeregeldheden uit .

Het feit dat in Drachten ook de Spoedeisende Hulp van Nij Smellinghe en de Dokterswacht mogelijke doelwitten waren, gaf volgens Rijpstra een zware stem in het uitroepen van de noodmaatregel. In Enschede werd het ziekenhuis zondagavond ook belaagd door relschoppers. Bij het Drachtster hospitaal bleef het woensdagavond stil.

‘Het is ons menens’

Dat de noodverordening tot dinsdag 2 februari duurt, is volgens Rijpstra een bewuste keuze. ,,We willen een duidelijk signaal uitzenden dat het ons menens is.” Er circuleerde online al een oproep op komende vrijdag in het centrum te ‘demonstreren’.

,,Ik ben erg blij hoe er is samengewerkt met de politie, beveiligingsbedrijven en ook andere gemeenten”, zegt Rijpstra. In Drachten waren voor de zekerheid ME-eenheden gestationeerd. Bij de grote toegangswegen naar het centrum controleerden agenten aan het begin van de avond elke binnenkomende auto.

Nieuws

menu