Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten doet mee aan proefbevolkingsonderzoek om longkanker vroegtijdig op te sporen

Een CT-scan.

Een CT-scan. Foto: ANP

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten wordt een van de zogenoemde screeninglocaties in een Europees bevolkingsonderzoek naar longkanker. Doel is om longkanker vroegtijdig op te sporen.
Lees meer over
Smallingerland

Bij longkanker ontstaan merkbare klachten vaak als de kanker zich al in een later stadium bevindt en moeilijker te behandelen is. Als longkanker eerder wordt vastgesteld, is het beter te behandelen en is de kans om te overlijden aan de ziekte aanzienlijk kleiner. Daarom is het proefbevolkingsonderzoek opgestart.

De uitnodigingsbrieven aan de potentiële deelnemers, inwoners uit de regio Drachten tussen de 60 en 79 jaar, zijn deze week verstuurd. De mensen die reageren, moeten een online vragenlijst invullen die duidelijk moet maken of ze in aanmerking komen voor een CT-scan. Volgens de onderzoekers richt het bevolkingsonderzoek zich vooral op mensen die al lange tijd roken of hebben gerookt.

Het ziekenhuis wordt een van de drie locaties in Nederland waar het onderzoek, met de naam 4-IN-THE-LUNG-RUN, plaatsvindt. De andere locaties zijn het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek van het Antoni van Leeuwenhoek / Nederlands Kanker Instituut (Amsterdam) en het screeningscentrum Link2Care (Bilthoven).

Radioloog dr. Lubbers: ,,In Nij Smellinghe beschikken we over een kwalitatief hoogwaardige CT-scanner. Hiermee kunnen we, bijvoorbeeld in een screeningssetting, met heel weinig röntgenstraling toch met haarscherpe, gedetailleerde beelden longkanker in een vroeg stadium vaststellen. Daarom is Nij Smellinghe gekozen als één van de drie screeninglocaties.’‘