Nieuwe wethouders Smallingerland moeten Fries kunnen verstaan

Foto LC

De vier nieuwe wethouders die Smallingerland zoekt moeten het Fries minimaal kunnen verstaan en ook kennis hebben van duurzaamheid.
Lees meer over
Smallingerland

Die extra punten worden op verzoek van de gemeenteraad toegevoegd aan het sollicitatieprofiel voor de kandidaten die een gooi doen naar een plek in het nieuwe zakencollege.

De vacature voor de nieuwe wethouders was overigens al bijna twee weken gepubliceerd. Eigenlijk had de raad het profiel daarom het liefst vorige week al afgehamerd, maar dat struikelde over het verzoek van de FNP om van de nieuwe wethouders in elk geval te verlangen dat ze het Fries begrijpen. De stemmen staakten – er waren evenveel voor- als tegenstemmen voor het FNP-verzoek – waardoor het hele besluit doorschoof.

Gisteravond was het resultaat een kleine meerderheid, mede omdat voorstander ELP een zetel terugkreeg. Herman Hofstee werd voor de stemming geïnstalleerd als nieuw ELP-fractielid, na het vertrek van het afgescheiden raadslid Douwe van Drogen vorige week.

De ELP weigerde gisteren uiteindelijk wel als enige partij om het sollicitatieprofiel vast te stellen, omdat dit al gepubliceerd was voordat de raad er zijn zegje over had kunnen doen. De sollicitatietermijn sluit op 9 juni.

Nieuws

Meest gelezen