Nieuw bedrijf mag duizenden kilo's staatswiet kweken in Drachten

Foto

Foto ANP

Leli Holland, een van de twee bedrijven die in Drachten wilden meedoen aan de landelijke proef voor de teelt van legale hennep, krijgt daarvoor groen licht.
Lees meer over
Smallingerland

Daarmee wordt Drachten een van de locaties voor de teelt van staatswiet voor zo’n 80 Nederlandse coffeeshops.

Leli Holland is van plan om zich te vestigen op bedrijventerrein De Haven. Om alle deelnemende coffeeshops van genoeg gereguleerde wiet te voorzien, worden telers zoals Leli Holland geacht zo’n 6500 kilo per jaar te produceren .

‘Slapeloze nachten’

Directeur Leon Lichtendahl kreeg donderdag van het ministerie van Volksgezondheid te horen dat Leli Holland door een notaris is geloot uit 42 geschikte kandidaten voor de wietproef. Het bedrijf had ook een aanvraag lopen in de gemeente Groningen. Die is ook gehonoreerd. Leli Holland wil in beide plaatsen gaan kweken. ,,Ik ben heel blij. Die loting heeft me slapeloze nachten bezorgd.”

In Drachten heeft het nieuwe bedrijf het oog laten vallen op het voormalige pand van Visser Karosserie. Lichtendahl verwacht daar volgend jaar al duizenden kilo’s hennep te produceren.

Criminele banden

De tien Nederlandse telers die zijn ingeloot, worden nog onderworpen aan een onderzoek om criminele banden uit te sluiten. Pas daarna is de toewijzing definitief. Lichtendahl verwacht geen problemen. Wanneer er een teler wegvalt, wordt deze vervangen door de volgende op de lijst.

Smallingerland heeft al geconcludeerd dat de vestiging van Leli Holland niet leidt tot risico’s voor de veiligheid, zolang het maar bij één staatswietteler blijft.

Uitgeloot

Daarin kan burgemeester Jan Rijpstra gerust zijn. De andere aspirant-teler die zich in Drachten had gemeld, Fresh Harvest uit Oudega, is uitgeloot. Ondernemer Jacob Boskma zegt dat het bedrijf te laag staat op de reservelijst om nog een kans te maken.

,,Jammer, maar hier eindigt het voor ons. We hebben er veel tijd ingestoken, maar dat zijn de risico’s van het spel.”