Elf dode vogels gevonden bij vijvers in Drachten, gemeente vermoedt botulisme

Een van de borden bij de vijvers. ProNews

In Drachten zijn meerdere dode vogels gevonden bij de vijvers tussen de straten St. Jansberg en Alferhof. De gemeente Smallingerland denkt dat het mogelijk verschijnselen van botulisme zijn en plaatste daarom waarschuwingsborden.
Lees meer over
Smallingerland

De gemeente meldt dat ze een dode eend, een zieke eend en een dode zeevogel heeft gevonden De dierenambulance heeft, volgens de gemeente, twee dode meeuwen, zeven dode eenden en vier zieke eenden gevonden.

Doordat er vermoedelijk sprake is van botulisme, waarschuwt de gemeente om geen honden in de vijvers te laten zwemmen. Zij kunnen er namelijk ziek van worden. Daarnaast wordt mensen afgeraden om eenden te voeren, zodat er geen grote groepen eenden ontstaan. Aangezien botulisme vaak voorkomt in groepen eenden.

Botulisme groeit snel wanneer het warmer is dan 20 graden en wanneer het in een eiwitrijk milieu zit, bijvoorbeeld in een dode vogel. Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie en komt met name voor in ondiep en stilstaand water met een lage hoeveelheid zuurstof. De giftige stof botuline ontstaat bij de groei van de bacterie.

Aangezien mensen ziek kunnen worden van water waarin dode dieren drijven, raadt de gemeente zwemmen in de vijvers af. Over het algemeen worden niet veel mensen ziek van botulisme.

Nieuws

menu