'Meer onderzoek nodig naar zorg en geldstromen bij Aventura'

Het onderzoek van Smallingerland naar zorgverlener Aventura bevat losse eindjes die het college alsnog aan elkaar moet knopen, vindt de CDA-fractie.

Gemeentehuis Smallingerland in Drachten.

Gemeentehuis Smallingerland in Drachten. Foto Marcel van Kammen

De partij dient dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een motie in om het eerder uitgevoerde onderzoek van de gemeente aan te vullen. In het rapport over het Drachtster zorgbedrijf, in mei verschenen, zijn volgens CDA’er Hans Doddema veel van de oorspronkelijke onderzoeksvragen niet beantwoord.

Beveiliging

Uit het onafhankelijke onderzoek bleek dat de kwaliteit van de zorg bij Aventura over het algemeen in orde was. Onduidelijkheid bleef er wel over een bedrag van 285.000 euro, door de directie naar eigen zeggen uitgegeven aan beveiligingsmaatregelen. Toenmalig wethouder Sipke Hoekstra zag ervan af dit verder uit te zoeken.

Aan het nieuwe zakencollege de taak om alsnog de onderste steen boven te krijgen, vindt het CDA. Doddema wijst verder op onder meer de constructie van meerdere BV’s in en om Aventura en de geldstromen daartussen. De onderzoekers hebben daar wel naar gekeken, maar wijden er in het rapport maar enkele woorden aan. Los van de financiën ontvangt de partij ook signalen dat de zorg binnen Aventura nog steeds niet voldoende zou zijn verbeterd, aldus Doddema.

SDF: wel onderzoek

Sociaal Domein Fryslân (SDF) besloot in juni om de geldstromen wel te onderzoeken en heeft daarover contact gezocht met Smallingerland. De gemeente zegt dat meer onderzoeksgegevens over Aventura bestaan, aanwezig bij de externe rapporteurs. Het CDA wil dat ook deze gegevens in het onderzoek worden meegenomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland