Man uit Drachten hoort 15 maanden cel tegen zich eisen voor verkrachting in Heerenveen

Een 47-jarige inwoner van Drachten hoorde dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank 15 maanden cel tegen zich eisen voor een verkrachting die in juni 2019 zou hebben plaatsgevonden.

FOTO

FOTO ANP

De Drachtster ontkende dat hij in de zomer van 2019 tegen haar wil seks heeft gehad met een vrouw uit Heerenveen, die hij via een datingsite had leren kennen. De twee hadden ‘s avonds een poos met elkaar gechat, waarna ze afspraken om elkaar te ontmoeten in de woning van het slachtoffer. Tijdens de chat hadden ze het al gehad over zoenen en knuffelen, in de woning ging het verder en hadden de twee seks.

Volgens de verdachte was de vrouw begonnen, nadat ze wat hadden zitten ‘friemelen’ op de bank. ,,Van het een kwam het ander”, zei de Drachtster, om aan te geven hoe ze in bed waren beland. De vrouw zou volgens hem nooit hebben gezegd dat ze geen seks wilde. Het slachtoffer had verklaard dat ze wel degelijk had aangegeven dat ze niet met de verdachte naar bed wilde.

Aangifte

Ze deed aangifte van verkrachting. Nadat hij was aangehouden zei de verdachte tijdens een eerste verhoor dat hij zich het voorval en de vrouw niet kon herinneren. Pas toen hij er bij een tweede verhoor mee geconfronteerd werd dat zijn DNA tussen de lakens was aangetroffen, verklaarde hij gedetailleerd en zei hij dat de seks met wederzijdse instemming had plaatsgevonden.

Officier van justitie Jan Hoekman achtte de verkrachting bewezen. Hij noemde de verklaring van het slachtoffer ,,authentiek”. De officier hield rekening met de ouderdom van de zaak en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Zowel bij hem als het slachtoffer is een licht verstandelijke beperking geconstateerd. ,,Maar een gevangenisstraf is wel de enige sanctie”, aldus Hoekman.

De rechtbank doet op 28 september uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Rechtbank