Man uit Drachten betrokken bij grootschalige vuurwapenhandel

Een van de gevonden vuurwapens. FOTO POLITIE

Een man uit Drachten is, samen met 16 andere Nederlandse mannen, aangehouden in een groot onderzoek naar wapenhandel.
Lees meer over
Smallingerland

De andere verdachten komen uit Amersfoort, Almere, Lelystad, Oss, Tilburg, Arnhem, Nijmegen, Soest en Nieuwegein. In totaal werden er in het onderzoek vijftien doorzoekingen gedaan, met een gevonden geldbedrag aan contanten van 40.000 euro, 29 vuurwapens en twee automatische vuurwapens, verdovende middelen en tien smartphones als resultaat.

Het grote onderzoek kwam aan het rollen na informatie uit een vuurwapenhandelonderzoek van de politie Noord-Nederland, een aanhouding van een man met een vuurwapen in Amsterdam en een aanhouding van twee mannen in Lelystad voor het bezit van drugs. Bij deze aanhoudingen werden mobiele telefoons in beslag genomen, waarop chatberichten werden gevonden over de aanschaf van vuurwapens en munitie.

Pseudokopers kochten munitie en machinegeweer

Door middel van pseudokoper(s) wist de politie in mei 2020 zo een 35-jarige vermoedelijke wapenhandelaar uit Amersfoort met de bijnaam Luciano Pavarotti op te pakken. De pseudokopers kochten munitie, maar ook een machinegeweer. Bij de doorzoeking van de woning van 'Pavarotti' vond de politie een groot geldbedrag, een vuurwapen, een grote hoeveelheid munitie en - opnieuw - mobiele telefoons. Uit de chatberichten van deze telefoons kwamen nog eens vijf nieuwe verdachten naar voren.

Onder deze verdachten was een man uit Oss, die samen met de man uit Amersfoort op grote schaal alarmpistolen uit het buitenland bleek in te voeren. Door de man uit Oss werden de pistolen omgebouwd tot echte vuurwapens. Bij een inval in zijn woning vond de politie ook allerlei wapens, munitie en ombouwmateriaal.

Ook twee mannen uit Lelystad kochten vuurwapens van de man uit Amersfoort, die wapens werden vervolgens via Whatsapp te koop aangeboden aan mensen in Lelystad en Almere. Dit resulteerde de afgelopen maanden in vijf doorzoekingen, waarbij twee vuurwapens, munitie en verdovende middelen werden aangetroffen. Bij een derde man uit Lelystad werden nog eens twee vuurwapens en een automatisch vuurwapen aangetroffen.

In dit onderzoek bleek het volgens de politie 'kinderlijk eenvoudig' een vuurwapen te kopen. ,,Het was schokkend om te zien dat we met een simpel berichtje in een chat zo een machinegeweer konden regelen”, zegt Folkert van Dekken, teamleider van het onderzoek.

Wat de rol van de man uit Drachten in deze vuurwapenhandel precies was, is nog niet bekend.

Nieuws

menu