Man (49) krijgt in hoger beroep ook celstraf en tbs voor stalken en ontvoeren van ex-vriendin

Het gerechtshof in Leeuwarden.

Het gerechtshof in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

Een 49-jarige man uit Drachten die in oktober 2018 zijn ex-vriendin heeft gestalkt en ontvoerd, is in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar cel en tbs met voorwaarden. Diezelfde straf kreeg de man in maart vorig jaar van de rechtbank. Hij was zelf in beroep gegaan.
Lees meer over
Smallingerland

Samen met een onbekend gebleven handlanger heeft de Drachtster zijn ex ontvoerd. De vrouw reed op de Wâldwei (N31) toen ze dacht dat ze een stopteken kreeg van een politiewagen. In werkelijkheid was het de handlanger die haar naar een carpoolplaats dirigeerde. De man had zich als politieagent verkleed.

De vrouw moest in de auto stappen, haar ex zat op de achterbank. Daar was met een vuurwapen gedreigd en dreigden de mannen familieleden van het slachtoffer iets aan te doen. De vrouw werd thuisgebracht, de verdachte bleef overnachten. De man had afluisterapparatuur in de woning geplaatst en een gps-tracker onder de auto van de vrouw gehangen.

Gedragsdeskundigen achtten een behandeling noodzakelijk: de man heeft een persoonlijkheidsstoornis met narcistische en antisociale trekken. Hij kampte met verlatingsangst en kon moeilijk omgaan met het beëindigen van relaties. Hij was indertijd verslaafd aan kalmeringstabletten. Hij is twee keer eerder veroordeeld voor stalking. De vrouw kreeg een schadevergoeding van 3300 euro toegewezen.