Lof en complimenten voor waterplan Oudega

Het dorpshart van Oudega en het havengebied gaan op de schop. Foto: Jilmer Postma

Het plan om Oudega (Sm.) een waterrijke entree te geven gaat door. Vooral het betrekken van de dorpsbewoners stemt de gemeenteraad positief.
Lees meer over
Smallingerland

Unaniem vol lof waren de raadsleden dinsdagavond over de eerste fase, waarbij de havenkom van Oudega wordt uitgebreid met een recreatieplas en het dorpscentrum een facelift krijgt. Een hoofdelijke stemming onder het onderwerp bleek niet eens nodig: onalledaags in de turbulente Smallingerlandse politiek.

Complimenten

De partijen strooiden gul met complimenten: allereerst voor de inzet van de dorpelingen en lokale ondernemers, maar ook voor de eigen ambtenaren en het college. De Oudegasters hebben actief meegedacht over de vernieuwing van het waterfront en werden daarbij vooral de laatste paar jaar goed door de gemeente ondersteund.

Lees ook: ‘Mijlpaal’: dorp levert waterplan Oudega af

Bij de vorige vergadering zei dorpsbelang positief terug te kijken op het proces. Dat gold ook voor de boeren die in het plangebied grond aan de gemeente hebben verkocht.

‘Het kan dus wel’

,,Het kan dus wel”, concludeerde Chiel Bolt van de grootste partij ELP gisteren, doelend op een goede communicatie tussen gemeentehuis en bewoners. ,,Laat dit een werkwijze zijn voor andere toekomstige grote projecten in de gemeente”, vond Dominique Rombouts (VVD).

De provincie, die meebetaalt, gaf in januari al groen licht. Smallingerland kan nu aan de slag met het wijzigen van bestemmingsplannen.

Sloop

Een van de eerste concrete stap is de sloop van de vervallen zuivelfabriek in het dorp. Daar komt een complex met appartementen en bedrijfsruimtes.

Over de volgende fase, het graven van een nieuw meer tussen het havengebied en de waterweg naar Drachten, wordt later besloten.

Nieuws

menu