Lawei-directeur Stef Avezaat: 'Bezuiniging betekent einde voor festival Simmerdeis'

De Simmerdeis-editie van 2019. FOTO JILMER POSTMA

Als Smallingerland dinsdag een forse cultuurbezuiniging goedkeurt voor de nieuwe begroting, valt het doek voor Simmerdeis.
Lees meer over
Smallingerland

Daarvoor waarschuwt Lawei-directeur Stef Avezaat in een brandbrief aan de gemeenteraad. Als directeur van de Drachtster schouwburg is hij mede-organisator van het jaarlijkse theater- en muziekfestival.

Simmerdeis krijgt jaarlijks een bedrag uit de gemeentelijke geldpot voor culturele evenementen. Voor die pot was in 2019 nog bijna 450.000 euro beschikbaar, inclusief een tijdelijke verhoging van een ton als nasleep van LF2018. Doordat Smallingerland bij de vorige begroting al een forse bezuiniging invoerde, is het budget dit jaar geslonken tot 320.000 euro.

Het huidige college ziet meer speelruimte en stelt in de nieuwe begroting nog een extra bezuiniging voor. Als de gemeenteraad dat voorstel dinsdag overneemt, zit er in 2021 nog maar 170.000 euro in de pot. Dat zal het einde betekenen voor een ‘zeer succesvol cultureel evenement voor de gehele bevolking van Drachten en Smallingerland’, schrijft Avezaat.

Smallingerland subsidieerde Simmerdeis in 2019 met 135.000 euro. Dit jaar was hetzelfde bedrag beschikbaar, al ging het festival vanwege corona niet door. Een dergelijk bedrag zou het overgrote deel van de evenementenpot beslaan, als de bezuiniging doorgaat.

Avezaat kan zich niet voorstellen dat het verdwijnen van Simmerdeis de bedoeling is, laat hij weten. Hij vraagt zich af in hoeverre de raadsleden zich de gevolgen van de cultuurbezuiniging realiseren.

In de nieuwe begroting wordt ‘het verder verminderen van het aantal culturele activiteiten’ door burgemeester en wethouders als effect genoemd van de nieuwste bezuiniging. Of hiermee ook Simmerdeis wordt bedoeld, wilde het college gisteren niet nader toelichten. Volgens een woordvoerder wil het college ‘op korte termijn in overleg met de organisatie van Simmerdeis om te kijken naar de toekomst.’

Nieuws

menu