Lantaarnpalen aan de kant, boomtakken afgezaagd: een enorme tank vertrok zaterdagochtend uit Drachten

Tank op weg naar Teijin Aramid in Emmen Foto: Richold Brandsma

Een enorme tank werd zaterdag vervoerd naar Emmen. De tank (diameter 9,5 meter, 12 meter hoog) kwam zaterdagmorgen in twee delen in Drachten aan en werd daar van een boot overgezet op een vrachtwagen.
Lees meer over
Smallingerland

Over de Frieslandroute ging het vervolgens richting Emmen. Teijin Aramid is de eindbestemming die in principe eind van de middag moet worden bereikt.

Teijin, producent van de duurzame Twaron-vezel, kondigde eind 2019 aan dat zowel de fabriek in Emmen als die in Delfzijl zou worden uitgebreid. De tank is onderdeel van de uitbreidingsplannen, die in 2022 afgerond moeten zijn. Die uitbreiding moet in beide fabrieken leiden tot 25 procent meer productiecapaciteit.

Twaron

Teijin wil ermee tegemoet komen aan de toenemende vraag naar Twaron dat veel toepassingen kent in bijvoorbeeld de auto-industrie (banden), marine en beschermende kleding. De trend is dat het alles lichter en duurzamer moet. Twaron maakt het mede mogelijk. De grondstoffen worden in Delfzijl gemaakt en vervolgens in Emmen verwerkt tot garens, vezels en pulp. Deze worden opgeslagen in tanks.

De tank die zaterdag vervoerd is naar Emmen heeft een inhoud van 600 kubieke meter en is de grootste van de opslagtanks bij Teijin.

Lantaarnpalen verwijderd

De tank is gemaakt in Hengelo en vrijdag per schip naar Drachten vervoerd. Van daar ging het dus over de weg naar Emmen waar de gemeente de afgelopen dagen diverse maatregelen heeft moeten nemen om het transport mogelijk te maken. Zo zijn aan de Ermerweg tijdelijk 30 lantaarnpalen weggehaald.

Amper 100 meter na vertrek in Drachten kwam het transport al een obstakel tegen. Een boomtak langs de Noorderhogeweg wilde van geen wijken weten. Een kettingzaag bracht uitkomst.

Snel ging de tocht niet. Er moeten veel takken in Drachten sneuvelen. Het transport was na een uur tijd net een kilometer opgeschoten.

Nieuws

menu