Langs de afhaal voor je medicijnen, dat kan (bijna) in Drachten: 'Er is plek voor een rij met zeven auto's'

Apotheker Jouke de Jong (rechts) legt een 'medicijnstraat’ aan volgens het concept van een mcdrive, zodat mensen veilig, zonder menselijk contact hun medicijnen kunnen afhalen. FOTO RENS HOOYENGA

Een receptje ophalen zonder de auto te verlaten: de Drachtster Pharmium-apotheek opent een contactloze ‘medicijnstraat’ om coronabesmettingen te voorkomen.

Geen afhaal-hamburgers, maar zakjes pillen en poeders. De centrale apotheek van Pharmium op bedrijventerrein De Haven opent maandag een speciale ‘mcdrive’ voor het afhalen van medicijnen. De hele middag is het loket bemand door een medewerker, zegt apotheker Jouke de Jong. ,,Die praat vanachter een raampje via een intercom met de klant. Dat is het enige menselijke contact.”

Rijroute

Doordat mensen in de auto kunnen blijven, hoopt De Jong de kans op corona-besmettingen tussen bezoekers en personeel tot een minimum te beperken. Op het terrein is met pijlen een rijroute aangegeven, zodat er geen opstoppingen ontstaan. ,,Er is ruimte voor een rij met zeven auto’s.”

Aanleiding voor het nieuwe loket is de manier waarop Pharmium in vijf Smallingerlandse dorpen de medicijnen verstrekt. ,,Daar hebben we uitdeelpunten in de huisartsenpraktijk of het dorpshuis, maar die situatie is moeilijk beheersbaar. Er kan overdracht van het virus plaatsvinden. En stel dat een praktijk vervolgens moet sluiten, dan hebben we ook geen uitdeelpost meer.”

Afhaalloketten

De medicijnvoorziening mag niet in gevaar komen, vindt de apotheker. De komende week geldt nog als overgangsperiode, waarin de mensen zowel in hun eigen dorp als bij het nieuwe afhaalpunt terecht kunnen. Maar daarna houdt De Jong ,,uit voorzorg” tijdelijk op met de uitdeelposten.

Afhaalloketten voor medicijnen bestaan al langer, maar drive-thru apotheken winnen door het coronavirus de laatste weken opeens ook terrein. Klanten krijgen thuis bericht dat hun medicijnen klaar staan, met een barcode. In Drachten wordt bij het loket de code gescand, en de medicijnen via een luikje klaargezet. Ook klanten van de vijf Drachtster apotheken van Pharmium kunnen er gebruik van maken.

Opschaling

De apotheek deed buiten Drachten al aan thuisbezorging. Die dienstverlening is ook opgeschaald. ,,Maar ik verwacht dat we bij het loket nog best druk krijgen. Wie toch in Drachten naar de supermarkt moet, kan hier zo langsrijden.”

Voorlopig blijft het bij één loket, maar De Jong brengt een raam verder alvast een tweede afhaalpunt in gereedheid. ,,Laten we hopen dat het onnodig is, maar we weten niet hoe hard we het straks nodig hebben.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Coronavirus